Luister naar

Strijd om koopzondagen gaat door

Nieuws
ENSCHEDE - Sinds 1 januari is de Winkeltijdenwet aangescherpt, maar de strijd om meer koopzondagen gaat gewoon door. In Enschede dagen bakkers en slagers de gemeente voor de rechter: zij willen op zondag ook open.
redacteurRuurd Ubels
maandag 3 januari 2011 om 20:59
Strijd om koopzondagen gaat door
Strijd om koopzondagen gaat door

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) zeggen naar de rechtbank te stappen. Ze eisen namens 230 winkeliers die bij de brancheorganisatie MKB Enschede zijn aangesloten, dat ze elke zondag van 16.00 tot 20.00 uur open mogen zijn.

De beide organisaties vinden het vreemd dat de gemeenteraad onlangs besloot dat 57 supermarkten in de stad elke zondag open mogen vanaf vier uur 's middags, maar andere winkels niet. Kleinere winkeliers vrezen dat supers zo een steeds groter deel van hun omzet inpikken. Het moment van de ruzie in Enschede is opmerkelijk, want 1 januari is ook de jongste wijziging van de Winkeltijdenwet ingegaan: deze maakt het gemeentebesturen moeilijker om extra koopzondagen aan te wijzen. Volgens de wet mogen gemeenten twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen, maar een groter aantal als in een plaats sprake is van veel toerisme. Van deze uitzonderingsbepaling maakten allerlei gemeenten waar nauwelijks toeristen komen, misbruik.

In december scherpte de Eerste Kamer deze regel aan: lokale bestuurders die extra koopzondagen willen aanwijzen, moeten goed onderbouwen in hoeverre het toerisme het voor winkeliers nodig maakt om ook op zondag de deuren structureel te openen.

Vooralsnog wijst niets erop dat koopzondagen aan banden worden gelegd. Allereerst omdat er een overgangsperiode is: tot 1 januari 2012 hebben gemeenten de tijd om gehoor te geven aan de nieuwe regels rond de koopzondag. Bij het geven van de nieuwe vrijstelling voor extra koopzondagen moet een gemeente op grond van nieuwe criteria een afweging maken: het bestuur moet kijken naar de belangen van de lokale economie, de werkgelegenheid, winkeliers met weinig of geen personeel, de zondagsrust, de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde. Elke gemeente moet motiveren op welke wijze deze belangen in de besluitvorming zijn betrokken, maar de animo om deze procedure te starten, lijkt nihil. Veel gemeenten vinden de nieuwe wet onduidelijk en moeilijk uitvoerbaar, aldus de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Een tweede reden dat zondagsopenstelling van winkels toeneemt, is dat gemeenten steeds vaker gebruik maken van een nieuwe vluchtroute: met een beroep op de zogenoemde avondwinkelbepaling staan ze winkeliers toe op zondag vanaf 16.00 uur open te zijn. Onder meer Enschede maakt hiervan gebruik, maar ook een kleinere gemeente als het Gelderse Druten.

De ruimte die Kok-I (PvdA/VVD/D66) gemeenten gaf om winkels vaker op zondag open te stellen, dateert uit 1996. Dat is lang genoeg geleden om veel Nederlanders de indruk te geven dat hier sprake is van een verworven recht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.