24 december 2009 om 09:30
Luister naar

Maandag

Kerst, dat de kerk als feest van Christus' geboorte viert en dat onze, vandaag in bepaalde kringen hoog op het paard geheven, 'joods-christelijke beschaving' op haar eigen wijze vormgeeft, heeft vanouds gevoelens van warmte en geborgenheid bij mensen opgeroepen.

Zeker als er dan buiten ook nog een toefje restsneeuw ligt, zoals nu, dan is het binnen met een lichtje, een hapje en een drankje romantisch en gezellig.

Vinden velen. Want er zijn er ook die deze laatste weken van het jaar het liefst zouden willen overslaan om pas op maandagmorgen 4 januari weer wakker te worden.

Gebutst als ze zijn, om wat voor fysieke of psychische redenen dan ook, vrezen zij de romantische inbreuk op de alledaagsheid van hun bestaan, want het naakte leven is voor hen al meer dan genoeg. De laatste weken van het jaar zijn voor hen erger dan het ergste maandagmorgen-in-januarigevoel.

'U is heden de Heiland geboren', zo boodschapte de engel in wat wij de kerstnacht noemen. Het was een dag als alle andere. Voor sommigen misschien wel van het soort 'maandagmorgen in januari'.

En de engel ging niet naar de mensen die 'ertoe deden' in de samenleving van die dagen, naar de bestuurscentra van koningen of religieus hooggeplaatsten.

Nee, hij wendde zich tot een groepje loonarbeiders die we vandaag, op voorwaarde dat we een hele brede marge in acht nemen, zouden kunnen aanduiden als randkerkelijken: schaapherders die de wacht hielden bij hun kudden.

Dat is opmerkelijk: toen God de hemel op aarde liet neerdalen, kwam Hij in onze doodgewone alledaagsheid inbreken. Er zat om zo te zeggen geen religieuze of culturele kraak of smaak aan.

Een beetje kerkelijke marketingstrateeg zou het vandaag ongetwijfeld grootser hebben aangepakt. Met een forse publieke manifestatie op z'n minst, met veel gevoel voor sfeer en beleving.

Maar zo niet de Schepper van hemel en aarde, die door de binnenkomst van zijn zoon in onze alledaagse werkelijkheid te kennen gaf: dáárin wil ik jullie Redder zijn. Dáárin kom ik naar jullie toe. Zonder dat jullie je op een of andere manier naar Mij moeten opwerken. En zonder religieuze eisen vooraf ten aanzien van het moment waarop en de omstandigheden waaronder.

En omdat Hij weet met wie Hij van doen heeft - vanuit onszelf 'in duisternis gezeten' als we zijn - spreekt hij telkens opnieuw zijn bevrijdende woord: 'Vreest niet!'. Tegen de herders in de velden bij Betlehem, maar in de rest van de Bijbelse geschiedenis van zijn handelen met mensen ten minste nog 364 andere keer.

'Wees niet bang!' Ook vandaag klinkt het nog elke dag voor ieder die oren heeft om te horen en het horen wil. In feestelijke diensten en tijdens gezellige kerstdiners, maar ook achter slaapkamergordijnen die pas op 4januari weer open dreigen te gaan.

Misschien daar nog wel het meest.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.