Luister naar

Geen minister wil kritiek Raad van State

Nieuws
DEN HAAG - Recent gingen wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer ondanks stevige kritiek van de Raad van State. Neemt de regering dit adviescollege wel serieus? ,,Als een kabinet in een hoekje zit, gaat het als een dolle stier door het advies heen.''
Laurens Kok Lianne Sleutjes
zaterdag 5 december 2009 om 22:10

Vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State huldigt het credo: 'Als je niet kunt hebben dat je advies niet wordt opgevolgd, moet je geen adviseur worden.' Maar de laatste tijd lijkt het kabinet vaak een loopje te nemen met de adviezen van het hooggeplaatste college.

Zo hadden de staatsraden forse kritiek op het AOW-plan, de kilometerheffing, het wetsvoorstel prostitutie, de crisis- en herstelwet, de fusietoets voor scholen, de ontslagtoets en de gratis schoolboeken. Soms kwam de regering tegemoet aan de bezwaren. Echter nooit helemaal en soms helemaal niet. Zelf wil Tjeenk Willink er niet op reageren.

Heeft dit hoge college van staat nog wel gezag als adviezen in de wind worden geslagen? Reken maar, stelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden. ,,Kritiek op wetsvoorstellen wordt verschrikkelijk gevonden. Zeker als de raad een voorstel helemaal weg schrijft. Ministers die met een gekraakt voorstel naar de ministerraad moeten, staan er gekleurd op bij hun collega's.''

Hij nuanceert het beeld dat het kabinet zich de laatste tijd weinig lijkt aan te trekken van de adviezen. Voermans deed er tijdens het tweede paarse kabinet op verzoek van de Raad van State al eens onderzoek naar en stelt dat sindsdien het beeld niet is veranderd. ,,Als de raad vaststelt dat de rechtmatigheid in het geding is, wordt een voorstel in 95 procent van de gevallen aangepast. Worden er technische mankementen gevonden - de Raad gaat elk voorstel met een vlooienkammetje door - dan nadert het wijzigingspercentage zelfs de honderd procent.''

De crux zit volgens Voermans bij de 'opportuniteitstoets', waarbij de staatsraden bijvoorbeeld nagaan of de analyse van het probleem wel klopt, en of het voorgestelde beleid wel op het goede moment komt. Aan kritiek op dit punt wordt minder vaak tegemoet gekomen. Voermans: ,,Al gebeurt het nog in zestig tot zeventig procent van de gevallen en dat is best veel.''

nd

Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van maandag 7 december 2009. Klik op de button Kopen als u wilt weten waar de dichtstbijzijnde kiosk is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.