Luister naar

Goede kans voor NPV bij rechter

Nieuws
RHENEN - Wethouder Marius Guichelaar (PvdA) van Rhenen zou er vrede mee hebben als de rechter hem alsnog dwingt de christelijke patiëntenvereniging NPV subsidie te geven.
van onze redactie binnenland
vrijdag 4 december 2009 om 19:04

Dat antwoordt hij op de vraag of de plaatselijke subsidieverordening van de gemeente juridisch deugt. In de Rhenense verordening staat dat activiteiten die voortvloeien uit ,,partijpolitieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke motieven'' niet subsidiabel zijn. Maar in Kamervragen aan de minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken), wijst SGP'er Kees van der Staaij erop dat de minister zelf heeft gezegd dat zulke verordeningen geen levensbeschouwelijke organisaties mogen uitsluiten.

Beroepscommissie

Guichelaar: ,,Als dat zo is, zal de rechter ons terugfluiten. Ik heb er helemaal geen moeite mee dat de NPV de rechter om een oordeel vraagt. Wij hebben de aanvraag van de NPV gewoon naast onze subsidieverordening gelegd en geconstateerd dat het ging om een levensbeschouwelijke organisatie die niet voor subsidie in aanmerking komt. De onafhankelijke beroepscommissie heeft ons daarbij in het gelijk gesteld.''

De NPV-afdeling in Rhenen gaat naar de rechter, omdat de gemeente weigert een subsidie te verstrekken voor training van vrijwilligers.

Volgens CDA-gemeenteraadslid Frank Bongers kan de wethouder maar beter direct eieren voor zijn geld kiezen in plaats van de rechtszaak af te wachten. ,,Ik weet bijna zeker dat de NPV die zaak gaat winnen'', zegt Bongers, die zelf jurist is. ,,En dat kost allemaal weer tijd en geld voor de gemeente.''

Vertrouwen

SGP-fractievoorzitter Piet van Leeuwen hoopt juist dat de rechtszaak doorgaat en ziet die met vertrouwen tegemoet. Volgens hem dichten juristen de NPV goede kansen toe. Over het huidige college in Rhenen zegt hij dat die ,,wars van elke vorm van religie'' is.

Rhenen heeft de afgelopen jaren voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een college zonder confessionele partijen gehad. ,,Het college wil dat gewoon nog even goed laten zien'', is het oordeel van CDA'er Bongers. ,,Ze willen alleen nog maar seculiere organisaties steunen en bouwen daarom subsidies aan christelijke organisaties af. Maar zo negeren ze wel de christelijke wortels van Rhenen.''

In het proces van afwijzing van de subsidie heeft onder meer de standpunten van de NPV over euthanasie en abortus een rol gespeeld, blijkt uit de stukken van de gemeente.

Doorheen geglipt

De commissie bezwaarschriften constateert dat de NPV tegenwicht wil beiden tegen maatschappelijke ontwikkelingen op dit vlak. Dat bij de thuishulp ,,niet actief zieltjes worden gewonnen'', doet niets af van de godsdienstige beweegredenen van de NPV, aldus de commissie. Een subsidie zou daarom niet op zijn plaats zijn.

Ook Guichelaar huldigt dit standpunt. ,,Een medewerkster van de NPV heeft aangegeven dat ze haar persoonlijke mening zou geven als bij een patiënt een wens tot levensbeëindiging aanwezig is. Die mening respecteer ik van harte, maar op dat moment is de zorg dus niet meer neutraal.''

Ook andere levensbeschouwelijke organisaties worden op deze manier behandeld, zegt de wethouder. ,,In het verleden zijn er wel organisaties 'doorheen geglipt' die geen subsidie hadden moeten krijgen volgens onze verordening. Zo is er wel eens kerkelijk jeugdwerk gesubsidieerd. Dit soort subsidies hebben we in drie jaar tijd afgebouwd.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.