21 september 2009 om 08:40
Luister naar

Barst

Wat de Europese regeringsleiders ook dachten over de inzet in Afghanistan, het woord vertrekken werd zorgvuldig vermeden. Maar in deze regelmatig gepoetste spiegel van eenheid is de eerste barst gekomen.

De Italiaanse premier Berlusconi sprak eind vorige week wél over vertrekken, en dat niet alleen van de Italiaanse militairen. Het zou voor alle internationale troepen het beste zijn Afghanistan zo snel mogelijk te verlaten, zo zei hij, nadat zes Italiaanse soldaten om het leven waren gekomen.

Weliswaar relativeerde Berlusconi zijn opmerking meteen door te benadrukken dat het terughalen van troepen alleen in overleg zal gebeuren. Toch is zijn uitspraak een opmerkelijke en snelle ommezwaai. In juni heeft hij de Amerikaanse president Obama nog beloofd het aantal Italiaanse militairen in Afghanistan uit te breiden van 2200 naar 2800. Deze uitbreiding is ook meteen in gang gezet. Daarnaast zijn rondom de Afghaanse verkiezingen nog eens een vijfhonderd extra manschappen ingezet.

Italië geldt wat Afghanistan betreft, als een van de trouwste bondgenoten van de VS. Dat deze bondgenoot nu zo reageert, is tekenend. Het is een weergave van de groeiende onvrede, die in onder meer Duitsland en Engeland in bedekte termen te beluisteren viel. Na Berlusconi zullen vroeg of laat meer westerse regeringsleiders volgen die willen nadenken over terugtrekking, omdat ook in hun landen de discussie over de zin van de missie oplaait.

Dat heeft uiteraard te maken met het toenemende aantal militairen dat sneuvelt door aanslagen van de taliban. Maar de werkelijke reden ligt in de steeds scherper wordende tegenstelling tussen de Afghaanse regering in de persoon van president Karzai en de landen die aan de missie van ISAF deelnemen. Karzai neemt door zijn manier van optreden het draagvlak voor de missie sneller weg dan de taliban door hun aanslagen.

Dit kwam duidelijk naar voren in de getergde reactie van Karzai op de waarschuwing van de Europese verkiezingswaarnemers, dat bij een derde van de stemmen die op hem zijn uitgebracht, mogelijk sprake is van onregelmatigheden. In plaats van dit serieus te nemen, bitste hij dat de westerse regeringen de keuze van het volk maar eens moesten respecteren.

Deze houding versterkt in de westerse landen de vraag, waarom er zoveel jonge levens moeten worden opgeofferd in een ver en vreemd land. Die vraag wordt vooral gesteld in landen waar de nadruk wordt gelegd op de opbouw van Afghanistan. Als die wegvalt, door een toenemende breuk met de regering in Kabul, blijft er vooral een vechtmissie over. In Berlusconi's denken is dat al te zien. Dat beweegt zich in de richting van zo snel mogelijk Afghaanse militairen trainen om zelf weg te kunnen gaan. Het maakt tegelijk duidelijk dat Karzai door zijn hardnekkige optreden niet alleen zijn eigen glazen, maar ook die van zijn volk ingooit.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.