Vrolijke doemprofeten

Nieuws
In Kenia wordt deze week de Internationale Micha Conferentie gehouden over de klimaatcrisis. Publicist Reinier Sonneveld houdt een dagboek bij. Vandaag aflevering 4.
Reinier Sonneveld
maandag 20 juli 2009 om 12:00

Zelden zo'n vrolijk volkje gezien als doemprofeten. De mensen hier die de hele dag bezig zijn met de ondergang van de huidige wereld - zij vertellen de meeste moppen.

Neem deze, waar gebeurd: Er was eens een zeer geleerde professor, ik ben zijn naam vergeten. Hij hield een preek in een Afrikaans land. Middenin zijn verhaal stopte de tolk opeens. ,,Waarom stop je?'' vroeg hij. ,,Omdat ik klaar ben'', zei de tolk. ,,Maar wat bedoel je? Ik ben toch nog niet klaar?'' De tolk knikte: ,,U gebruikte zo veel moeilijke woorden, dat ik maar gewoon het verhaal van de verloren zoon heb verteld. En nu ben ik klaar.''

We horen graag dit soort verhalen. Wetenschappers doen maar moeilijk. Al dat gedoe, we hebben al genoeg aan ons hoofd. De hedendaagse profeten merken keer op keer dat mensen de schouders ophalen. Maar zij blijven keer op keer hun verhaal vertellen:

- De aarde is nu driekwart graad warmer dan voor de industrie opkwam. Op dit moment is de zeebodem bij de Noordpool aan het smelten. Onderzoekers zien er miljarden gasbellen naar boven borrelen.

- Als de aarde nog maar een kwart graad warmer wordt, zullen alle gletsjers in de Andes zijn verdwenen. Ik zag zojuist een oude foto van de Kilimanjaro. Ik schat de ijskap van destijds tien keer groter.

- Kofi Anan heeft aangekondigd dat alleen al dit jaar driehonderdduizend mensen zullen sterven als direct gevolg van de klimaatcrisis. Deels omdat ze hun gewassen niet konden aanpassen op het nieuwe klimaat. En het zijn vooral 'de weduwen en wezen'.

- Als de aarde twee graden opwarmt, en dat is zeer waarschijnlijk, zal 30 procent van alle planten en dieren uitsterven.

- Maar dan zullen ook 40 tot 60 miljoen meer mensen malaria krijgen, omdat de muggen dan beter gedijen.

Als dit de feiten zijn, dan heb ik eventjes geen geduld meer met wie nu bijvoorbeeld nog roept: ,,Maar ja, de wetenschap zegt zoveel! De wetenschap komt ook met evolutie...''

Ik sprak zojuist Stella Simuyu, een beroemde plantendeskundige, en zij reageerde: ,,Als christenen zoiets zeggen, klinkt me dat hypocriet in de oren. Voortdurend gaan we uit van wat de wetenschap ons vertelt. En dan plotseling als het niet uitkomt, ga je er vragen bij stellen? Weet je, al zouden die cijfers overdreven zijn, dan nog hebben we domweg de opdracht van God om voor zijn schepping te zorgen. Denk aan Jozef. Wie had die droom over de hongersnood? De Farao! Maar hij snapte het niet. Jozef kreeg van God de opdracht de droom uit de leggen en ernaar te handelen. Zo moeten wij ook omgaan met de niet-gelovige wetenschappers die ons waarschuwen.''

Ik denk aan iets heel kleins. Hoe lang heeft het niet geduurd voordat kerken overstapten op Fair Trade-koffie? En dan zijn er nog steeds kerken die er geen moment over hebben nagedacht en het gewoon niet schenken!

Ik kan dat maar niet begrijpen. Hoe kan een kerk het in zijn hoofd halen zoiets maar te negeren en op het allersimpelste, gewoon koffie, nog niet te zorgen voor 'de weduwen en wezen'? Als een kerk daar al faalt, wat moet je dan nog van zo'n kerk verwachten?

Ik weiger daar begrip voor te hebben. Jesaja zegt dat God één dag boos is, maar een jaar genade schenkt. Welnu, dat jaar van genade heeft lang genoeg geduurd. Er komt een moment dat begrip te lang duurt. Wie nu nog steeds geen oké-e koffie schenkt - doe niet alsof je een kerk bent. Doe niet alsof je het wel probeert maar we helaas allemaal zondig zijn. Breek de tent op. Ga naar huis. Sluit de deur en schaam je en kom over vijftig jaar naar buiten en kijk wat je hebt laten gebeuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

Afbeelding

ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.