Soevereiniteit

Nieuws
Wat is eigenlijk bepalend voor het begrip 'nationale soevereiniteit'? In de jaren tachtig werden door politici en juristen op het scherpst van de snede debatten gevoerd over de vraag of de president van de Verenigde Staten wel zeggenschap mocht krijgen over het afschieten van kruisraketten met kernkoppen. Die wapens zouden eventueel in ons land worden opgesteld.
mr. J.W.van Houdt
maandag 18 oktober 1999 om 13:54

De conclusie uit al die debatten was een eenvoudige. De Grondwet schrijft nu eenmaal voor dat internationale afspraken altijd voorrang hebben boven nationale wetgeving. En dus is dat hele begrip 'nationale soevereiniteit' niet veel meer dan een loos begrip. Naar believen komt alles in aanmerking voor internationale samenwerking.In de jaren tachtig leek het nog zinnig om met het begrip 'soevereiniteit' een aantal onderwerpen af te schermen van internationale samenwerking. Ook de samenwerking in de Europese Gemeenschappen speelde zich alleen af op economisch vlak.

In de jaren negentig is dat allemaal veranderd. Nu is geen enkel thema meer 'veilig' tegen de tendens van ,,het delen van soevereiniteit''. Nederland heeft in dat kader een vooraanstaande rol gespeeld bij het opstellen van twee Verdragen: dat van Maastricht in 1991 en dat van Amsterdam in 1997. Europa is allang niet meer alleen een samenwerking op economisch gebied.Buitenlands beleid, justitie, belastingen. Alles komt tegenwoordig in aanmerking voor inbreng in vooral de Europese samenwerking.

In dat opzicht is de Top van Tampere niet veel meer dan een volgende stap in een al langer bestaande ontwikkeling. Toch is daar eind vorige week wel wat bijzonders gebeurd.Jarenlang werd er wal lacherig gedaan over Europese samenwerking inzake justitie en binnenlandse zaken. Er was wel een speciale ministerraad voor, maar wegens gebrek aan aansprekende resultaten was er niet veel belangstelling. De verschillen in nationale rechtsordes waren te groot om veel samen op te doen, zo werd gedacht.

Maar de praktijk achterhaalde de leer. Hoezo zijn zaken als strafrecht en asielbeleid bij uitstek onderwerpen die achter de dijk van de nationale soevereiniteit gehouden moeten worden? Dat kan na de invoering van de euro helemaal niet meer.In dat opzicht viel zaterdag op, dat de Nederlandse regering nogal dubbelzinnig had geopereerd op de Top van Tampere.

Ten aanzien van het asielbeleid had ons land de voet op het gaspedaal. Er werden dankzij voortvarend Nederlands onderhandelen in de afgelopen maanden vergaande afspraken bereikt. Op de andere onderwerpen in Tampere werd ook het nodige bereikt. Maar dan met Nederland in de rol van remmer in vaste dienst. Argument: niet te veel, niet te snel, want dat komt al gauw in strijd met elementen van nationale soevereiniteit.

Desniettegenstaande is er een indrukwekkende lijst van taken opgedragen aan de Europese Commissie. Let wel, terwijl de Commissie tot voor kort zich helemaal niet op het terrein van justitie mocht begeven. En dus zal er de komende jaren een grote hoeveelheid Europees beleid worden ontwikkeld op een voor de Unie nieuw beleidsterrein.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

Afbeelding

ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

Afbeelding

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs.

Afbeelding

Winst Brabantia stijgt door minder flexwerkers

Brabantia, fabrikant van onder meer prullenbakken en broodtrommels, heeft vorig jaar meer winst gemaakt dan in 2022. Consumenten kochten volgens topman Tijn van Elderen net zoveel producten als het jaar daarvoor, ondanks dat het bedrijf uit het Noord-Brabantse Valkenswaard zijn..