Luister naar

Wouter Bos geeft een lesje kredietcrisis

Nieuws
ROTTERDAM - Behoedzaam stuurt Wouter Bos het land door de uitslaande brand van de economische crisis. Doorgaans gaat dat gepaard met tact en diplomatie.
Jasper van de Kerkhof
dinsdag 17 februari 2009 om 07:40
Wouter Bos geeft een lesje kredietcrisis
Wouter Bos geeft een lesje kredietcrisis

Maar in een spreekbeurt voor een volle zaal studenten schuwt de minister grote woorden niet. ,,Besmettelijke hebzucht is de oorzaak van deze crisis.''

Minister Bos had het kunnen weten. Eén student heeft de moed hem aan de tand te voelen over de veelbesproken bonussen bij ABN Amro en mijdt daarbij het detail niet. ,,U zegt dat het bij wijze van spreken gaat om een extraatje 'voor de koffiejuffrouw' en niet om een bonus voor de top. Maar bij ABN Amro werken helemaal geen koffiejuffrouwen, daar staat gewoon een automaat.''

De stemming zit er goed in op het gastcollege van minister Bos (Financiën) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, met als onvermijdelijk thema 'de crisis'. Wijzend op de bomvolle zaal spreekt de minister de hoop uit dat er veel toekomstige werknemers van het ministerie van Financiën onder zijn gehoor zitten. ,,Je snapt wel dat wij nu heel veel vacatures hebben.''

Op losse toon - een hand in de broekzak, in de ander een flesje bronwater - schetst Bos wat er misging. Natuurlijk, de banken en verzekeraars hadden hun zaakjes niet op orde - de markt was heilig verklaard, waardoor het aan regels en toezicht ontbrak. Maar dat is niet het hele verhaal, meent de minister. ,,Consumenten willen alsmaar meer, en de financiële sector heeft daar op ingespeeld. Besmettelijke hebzucht is de oorzaak van deze crisis.''

Bos heeft zijn lezing de titel 'Crisis, what crisis?' meegegeven, naar het album van de Britse symfonische rockgroep Supertramp uit 1975, met de beroemde hoes waarop een man midden in een industriële woestenij in zwembroek, met longdrink en onder een parasol van de zon geniet. Aan de lauwe reactie vanuit de zaal te merken, is dat voor de studenten van te ver voor hun tijd. Meer bijval oogst Bos met zijn anekdote van Koot & Bie, over de klant die een tientje naar de bank bracht en later precies dát tientje terug wilde hebben.

,,Zo is het natuurlijk nooit geweest, maar bankieren was vroeger wel een stuk overzichtelijker'', doceert hij. Ter illustratie laat hij een schematische weergave zien van een 'mortgaged backed security' , obligaties met de gewraakte Amerikaanse rommelhypotheken als onderpand. Het plaatje is zo complex dat zelfs dit gehoor van economen in spe glazig begint te staren.

De bankiers die goochelden met producten die ze zelf niet begrepen past nederigheid, meent Bos. ,,Misschien moeten we nadenken over een eed voor bankiers, of zelfs een bankiersexamen. Ik vrees wel dat er dan heel wat zakken.''

Waarmee de minister ook weer niet gezegd wil hebben dat bankiers per definitie niet deugen. ,,We moeten niet iedereen die bij een bank werkt, neerzetten als een graaier of een boef. Dat is niet zo.''

Bos spaart ook zichzelf niet met de constatering dat hij 'net als de meeste experts' de ernst van de crisis aanvankelijk heeft onderschat. ,,De afgelopen maanden zat ik meermalen met ministers van Financiën, bankdirecteuren en deskundigen om de tafel. Ondanks die opeenhoping van kennis kon niemand zeggen wat er precies aan de hand was en hoe lang het nog zou duren. Dat is misschien wel mijn meest ontluisterende ervaring van het voorbije jaar.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.