Opvangcentra steden klaar voor de vorst

Nieuws
RIJSWIJK - De opvangcentra voor dak- en thuislozen in de vier grote steden zijn klaar voor de koude dagen die er na de kerst aankomen.
anp
woensdag 24 december 2008 om 15:53
Opvangcentra steden klaar voor de vorst
Opvangcentra steden klaar voor de vorst

Met name Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben speciale winterregelingen, waarbij extra slaapplaatsen en meer maaltijden beschikbaar zijn voor de dak- en thuislozen. Rotterdam denkt de komende kouperiode genoeg te hebben aan de normale nachtopvang. In Amsterdam ligt een draaiboek klaar voor als het gaat vriezen. ,,Op het moment dat het noodzakelijk wordt tot opvang van dak- en thuislozen over te gaan, zullen wij extra capaciteit inzetten'', aldus René Zegerius, van de GGD.

Hoewel volgens hem veel is geïnvesteerd in daklozenopvang, blijft er toch behoefte aan winteropvang. Het gaat naar verwachting om ongeveer 250 extra bedden en opvangplekken voor overdag. Indien nodig zal de politie in samenwerking met de betrokken zorginstanties dak- en thuislozen op straat aanspreken en doorverwijzen naar de opvang.

Donderdag gaat in Den Haag de winterregeling in. Dat betekent dat het aantal bedden in de nachtopvang van 45 wordt uitgebreid naar 150. Mocht dat niet genoeg zijn om alle daklozen een onderdak te bieden, dan zijn er bij het Leger des Heils nog eens veertig slaapstoelen. Tijdens de winterregeling hoeven Haagse daklozen zich niet te legitimeren om een slaapplaats te krijgen. Mensen die geen gebruik kunnen of willen maken van de winteropvang, kunnen bij de Kessler Stichting en het Leger des Heils een isolerende deken ophalen.

In Utrecht gaat donderdag de koudweerregeling in. ,,We creëren bij kou extra slaapplaatsen in de slaapopvang van maatschappelijke instellingen in de stad'', zegt een woordvoerster van de gemeente. De gemeente heeft een redelijk overzicht van de plekken waar de daklozen zich ophouden. ,,We proberen notoire buitenslapers ook over te halen mee te gaan naar bijvoorbeeld een sleep-in.''

Rotterdam denkt de komende periode genoeg te hebben aan de normale nachtopvang. Als het erg hard gaat vriezen dan bekijkt de gemeente of er meer opvang moet komen voor de daklozen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.