Luister naar

'Lange schoolritten voor Gerjan rustgevend'

Nieuws
BREDA - Lange en kostbare taxiritten naar reformatorisch speciaal onderwijs waren gistermiddag inzet van een kort geding. De gemeente wil niet meer betalen, de ouders zien hun vrije schoolkeuze ingeperkt.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
dinsdag 23 december 2008 om 10:30

Hij is elf jaar, woont in Werkendam, is hoogbegaafd en heeft een zogenoemde 'cluster 4-indicatie', wat duidt op psychiatrische of gedragsproblemen. De enige passende, reformatorische school die zijn ouders voor hun zoon Gerjan konden vinden, staat 110 kilometer verderop, in Apeldoorn. Sinds het begin van dit schooljaar reist hij dagelijks op en neer. Kosten op jaarbasis: 45.000 euro. In Gouda staat een volgens de gemeente vergelijkbare reformatorische school waar Gerjan ook goed terechtkan. Aanzienlijk dichterbij en zeker zo goedkoop: 21.000 euro aan taxiritten per jaar.

De gemeente wil daarom vanaf 1 januari alleen nog de vervoerskosten tot Gouda betalen, tot teleurstelling van Gerjans ouders, die vinden dat de vrijheid van schoolkeuze op die manier wordt ingeperkt. De zaak sleept al maanden en omdat het maar niet tot een vergelijk kwam, zagen ouders en wethouder elkaar gistermiddag tijdens een kort geding in Breda.

De grote vraag waar het om draait, is of het Driestar College in Gouda Gerjan hetzelfde kan bieden als de Jacobus Fruytierschool in Apeldoorn. Qua identiteit zijn de scholen identiek. Maar de Driestar is een reguliere school, waar scholieren met een leerlinggebonden financiering (het zogenoemde 'rugzakje') extra ondersteuning kunnen krijgen, terwijl de Fruytier in Apeldoorn een aparte afdeling heeft voor speciaal voortgezet onderwijs. ,,Op de Driestar zit hij tussen driehonderd leerlingen, op de Fruytier zijn dat er 48'', maakte Gerjans moeder gistermiddag duidelijk. ,,Het is een aparte school met een apart plein, helemaal afgeschermd van de rest van de school. Daar ligt het grote verschil.'' Volgens de advocaat van de ouders, mr. L. Alberts, staat het onderscheid tussen 'Gouda' en 'Apeldoorn' daarmee ,,onomstotelijk vast''.

Gelijkwaardig

Raadsman mr. G.O. Groeskamp van de gemeente Werkendam bleef er gisteren op hameren dat het onderwijs op de twee scholen gelijkwaardig is aan elkaar. ,,Er is écht geen onderscheid. De ouders wisten dat, maar hebben Gerjan desondanks in Apeldoorn ingeschreven.'' De advocaat noemde het ,,in het belang van de ouders'' dat zij Gerjan alsnog in Gouda aanmelden. ,,Hij mag ook in Apeldoorn blijven, maar de gemeente is niet bereid de volledige kosten van het vervoer dan te betalen.''

Dat Gerjan in Gouda eerst op een wachtlijst komt, vindt de gemeente de eigen schuld van de ouders: dan hadden ze hem maar eerder daar moeten inschrijven. Mr. Alberts bracht daartegenin dat het ook voor het Driestar College zelf nog niet duidelijk is of ze Gerjan ,,datgene kunnen bieden wat hij nodig heeft''. Dat het college een e-mail van de Driestar met die strekking aan de kant heeft geschoven, noemde hij ,,buitengewoon onzorgvuldig''.

Onderwijswethouder Marjolein Hak (CDA) benadrukte dat het haar in de eerste plaats om het welzijn van Gerjan te doen is; bijna vier uur per dag in een taxi is volgens haar niet goed voor een elfjarige. Advocaat Alberts wees er echter op dat dit welzijnsbelang niet tot het toetsingskader van het college van burgemeester en wethouders behoort. ,,Als dat werkelijk het argument voor het college zou zijn, dan is de overtreding van dit verbod een gegeven.''

Alberts verdenkt de gemeente ervan dat niet het welzijn, maar de centen de belangrijkste reden is om de reisafstand te willen bekorten. Dit terwijl het reizen Gerjan juist goeddoet, hield hij de rechter gisteren voor. ,,Het is voor hem een oase van rust waarin hij de op school opgedane prikkels rustig kan verwerken, waarna hij rustig thuiskomt.''

Getergd

Wethouder Hak reageerde getergd op de bewering dat het de gemeente om geld te doen is. ,,Dat werp ik verre van me. 45.000 euro en ook 21.000 euro is inderdaad geen gering bedrag voor één inwoner, maar we hebben altijd aangegeven dat dit van ondergeschikt belang is.'' Het argument van de ouders dat het voor hun zoon niet goed is als hij van school moet veranderen, vindt zij discutabel. ,,Toen we besloten de vervoerskosten naar Apeldoorn te vergoeden, hebben we gezegd dat het tijdelijk zou zijn en dat de ouders daar geen rechten aan kunnen ontlenen.''

De ouders willen erg graag dat op korte termijn duidelijk wordt of de gemeente de vervoerskosten naar Apeldoorn moet blijven vergoeden of niet. Daar kwam de rechter aan tegemoet: vanmiddag al doet zij mondeling uitspraak, de schriftelijk motivering volgt binnen vier weken. Werkendam en reformatorische ouders strijden over vergoeding schoolvervoer

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.