Ouders laten het afweten in identiteitsdiscussie

Nieuws
BARNEVELD - De betrokkenheid van ouders bij de identiteitsdiscussie op de vier gereformeerde scholengemeenschappen is niet om over naar huis te schrijven. Bij de bijeenkomsten die in de afgelopen tijd zijn gehouden over de verbreding van het benoemings- en ledenbeleid bleven vier van de vijf ouders weg.
van onze redactie onderwijs
zaterdag 20 april 2002 om 09:07

Vandaag stemmen de leden van de scholenkoepel Concent/LVGS in Nunspeet over het verbreden van het benoemings- en ledenbeleid van de scholen.

Voorafgaand daaraan hebben zowel het gereformeerd voortgezet- als basisonderwijs op lokaal niveau op bijeenkomsten leden van de schoolvereniging de kans te geven hun stem te laten horen. Op alle vier de scholengemeenschappen met hoofdvestigingen in Groningen, Zwolle, Amersfoort en Rotterdam bleef de belangstelling voor de bijeenkomsten beperkt tot 15 à 20 procent van de leden. ,,Dat verontrust mij heel erg'', zegt L. Brokelman, voorzitter van de schoolvereniging van de Amersfoortse scholengemeenschap Guido de Brès. ,,Het betekent dat de indentiteitsdiscussie niet onze harten kan beroeren.''

D. Noorman, voorzitter van de schoolvereniging van het Greydanuscollege (Zwolle) weet niet goed hoe de belangstelling geduid moet worden. ,,Tegenstanders mobiliseren zich vaak op dat soort avonden en wie wel achter verbreding staat, blijft weg. Dit kan dus een signaal zijn dat we op de goede weg zitten.'' Voor een ledenvergadering is de belangstelling altijd minimaal, zegt Noorman. ,,Bij bijvoorbeeld identiteitsavonden is de opkomst wel groot.''

Ouders die wel naar de ledenvergaderingen kwamen, toonden zich overigens zeer betrokken, geven de voorzitters van de verschillende schoolverenigingen aan. ,,Wel was er onbegrip bij sommigen over de vraag wie met deze discussie gediend is'', zegt Brokelman. ,,Zelf vind ik de discussie zeer relevant. Als de vrijgemaakte synode de uitspraak doet dat er geen verschil is in leer met christelijke gereformeerde kerk, en deputaten oproepen daar werk van te maken, vind ik dat het de taak van de school is daar aan mee te doen. Scholen mogen best een rol spelen in die eenheidsbevordering van kerken.''

Zijn Groningse collega-voorzitter K. Wezeman ziet het in de discussie over de verbreding van het gereformeerde onderwijs nu al die kant op gaan, maar is daar geen voorstander van. ,,Scholen zijn geen instrument om kerkelijke eenheid te bevorderen, daar zijn ze niet voor bedoeld. Scholen hoeven daar geen voortrekkersrol in te spelen, dat is hun taak niet.''

Met een gelijke positie van christelijke gereformeerde ouders en docenten op de gereformeerde scholen hebben weinigen meer moeite, zo bleek op de ouderavonden. Dat zal ook vandaag tijdens de stemming weinig moeite opleveren, al ligt er een (door Concent ontraden) amendement dat voorstelt te wachten met toelating tot het federatieve groeimodel een feit is. Heet hangijzer is wel de onduidelijke positie van Nederlands gereformeerden. Zij zouden wel benoemd moeten kunnen worden als zij lid zijn van een kerk die plaatselijk samenwerkt met een gkv, maar op het moment dat zo'n docent verhuist naar een plaats waar geen kerkelijke banden zijn, ontstaan de problemen.

'Amersfoort' heeft aan haar leden voorgesteld dit op te lossen door alle leden en docenten de missie van de school te laten ondertekenen. ,,Die formuleert haarscherp wat geref. onderwijs moet betekenen'', zegt Brokelman. Overeenstemming met ouders over de positie van ngk'ers kon Amersfoort echter niet bereiken. ,,Er zijn ouders die absoluut voor benoeming zijn en ouders die absoluut tegen zijn, ongeacht de constructie. Die willen eerst landelijke kerkelijke erkenning.''

K. Wezeman uit Groningen spreekt van ,,incongruentie'' tussen de voorstellen van Concent rond benoeming van cgk'ers en ngk'ers. ,,Concent trekt geen consequente lijn. Het juridische verhaal is nog niet goed rond, het lijkt haastwerk. Vreemd, want de nood om tot besluiten te komen is echt niet zo groot.''

Ook de leden in Rotterdam hebben niet zo'n haast, zegt H. van der Brug, voorzitter van het schoolbestuur van de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad. ,,Mijn gevoel zegt dat er nog tijd nodig is om de ouders te informeren en te overtuigen. Ouders zijn het er wel over eens dat er wat moet gebeuren, maar hoe ver openstellen en de snelheid daarmee, daarover verschillen de meningen.''

Alle schoolbesturen geven aan bij de besluitvorming in de pas te willen lopen met de besluiten van Concent. 'Rotterdam' heeft volgende maand een reguliere ledenvergadering waarop het benoemings- en ledenbeleid de revue zal passeren, maar beslist pas later. 'Groningen' verwacht in de ledenvergadering van november over een bestuursvoorstel te kunnen stemmen, 'Amersfoort' denkt komende week al met een defititief bestuursstandpunt te komen en vervolgens ook in het najaar te beslissen. ,,We denken dat de synode van Zuidhorn nog wel met besluiten komt die daarin rol kunnen spelen. Dat willen we graag afwachten'', zegt Brokelman.

Het Greijdanus College in Zwolle speelt een voortrekkersrol in de verbreding. Op 30 mei stemmen de leden van de schoolvereniging als eerste scholengemeenschap over openstelling van leden- en benoemingsbeleid voor christelijk gereformeerden. Tot die kerkelijke groepering blijft de discussie vooralsnog beperkt, omdat er volgens voorzitter Noorman nog te veel onduidelijkheden leven over de positie van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Wel komt na 30 mei een vervolgtraject om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om ook leden van deze kerken toe te laten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing.

Afbeelding

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen.

Afbeelding

Gijs Staverman stopt met programma op NPO Radio 2

Gijs Staverman is vanaf 1 juni niet meer te horen op NPO Radio 2 en vertrekt ook bij zijn omroep KRO-NCRV. Een woordvoerder van de omroep bevestigt de stap van de presentator na een bericht hierover van De Gelderlander.

Afbeelding

VN-mensenrechtenkantoor: Israël beperkt nog steeds hulp aan Gaza

Israël gaat door met de 'onwettige' beperkingen op de humanitaire hulpverlening voor de Gazastrook, stelt het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties.

Afbeelding

Economie Israël harder gekrompen dan eerder gedacht door oorlog

De economie van Israël is in het vierde kwartaal van vorig jaar nog harder gekrompen dan eerder gedacht als gevolg van de oorlog met Hamas. Dat meldt het Israëlische statistiekbureau in een nieuwe raming.

Afbeelding

FNV waarschuwt voor meer stakingen bij grote wasserijen

Vakbond FNV waarschuwt voor meer stakingen bij industriële wasserijen deze week. De reden is dat textielverzorgingsbedrijven 'nog altijd niet meewerken aan een goede cao' voor de duizenden medewerkers in de sector, stelt de vakbond.