Luister naar

Kaping wapens schrikt wereld op

Nieuws
Somalische piraten hebben met de kaping van een Oekraïens vrachtschip, beladen met wapens, de internationale gemeenschap wakker geschud. Enerzijds zijn aller ogen weer gericht op het conflict in Somalië, anderzijds werpt het vragen op over de bestemming van de wapenzending.
correspondente Ilona Eveleens
dinsdag 30 september 2008 om 10:00

NAIROBI - Westerse en Russische marineschepen schoten gisteren van alle kanten toe om een gekaapt vrachtschip in Somalische wateren te schaduwen. Somalische piraten bezetten al drie dagen een Oekraïens schip vol oorlogsmaterieel: tanks, raketwerpers, munitie en onderdelen voor terreinwagens. Nog nooit in de rijke geschiedenis van de piraterij voor de Somalische kust hebben de grootmachten zoveel belangstelling getoond voor een gekaapt schip.

De zending legde en passant bloot hoe internationale wapenhandel werkt: de Russische wapens zouden gelost worden in de Keniase haven Mombassa. Keniase autoriteiten deden de zaak aanvankelijk af als een reguliere wapenaankoop van hun land - niks aan de hand - totdat een Amerikaanse marineofficier een verklaring uitgaf. De explosieve lading zou volgens de scheepspapieren bestemd zijn voor een ,,onbekende koper in Sudan''. In dat land ligt de probleemregio Darfur, waartegen de VN een wapenembargo heeft ingesteld.

De Russen, in ijltempo met een marineschip onderweg, en de Amerikanen, al ter plekke met hun USS Howard, plus een onbekende marinemacht, mogelijk de Fransen, willen in ieder geval voorkomen dat de piraten hun buit verkopen aan een van de strijdende partijen in het conflict in Somalië. Zoiets zou de machtsverhoudingen in het chaotische land compleet ondersteboven kunnen gooien.

Springplank

Sinds de zwakke overgangsregering van Somalië met behulp van troepen van het buurland Ethiopië in 2006 de Unie van islamitische rechtbanken verjoeg, voeren extremistische islamitische strijders een guerrillaoorlog tegen de Somalische en Ethiopische troepen. Honderdduizenden Somaliërs raakten ontheemd en zijn verstoken van steun van hulporganisaties omdat de situatie te gevaarlijk is. De internationale gemeenschap hield zich vrijwel geheel afzijdig.

Maar nu zware wapens in het gekaapte schip een bedreiging vormen voor machtsverhoudingen in Somalië, komen vooral de Amerikanen in actie. Zij willen voorkomen dat de islamisten, die banden onderhouden met al Qaeda, de wapens in handen krijgen. Veertig ton wegende T-72-tanks kunnen niet zomaar gelost worden door de piraten, maar het is wel eenvoudig om de kisten met munitie, raketwerpers en ander wapentuig aan land te brengen. Washington vreest dat met zo'n arsenaal de moslimstrijders de macht kunnen grijpen. Daarmee zou Somalië de springplank naar Afrika kunnen worden voor al-Qaeda.

De kaping van de Oekraïense Faina zorgt voor een opmerkelijke samenwerking tussen de VS en Rusland. Beide landen die de laatste tijd elkaar over tal van kwesties in de haren vlogen, coördineren nu hun acties in de Golf van Aden. De Amerikaanse torpedobootjager USS Howard ligt zo'n 8 kilometer van het gekaapte schip en onderhoudt contact met het Russische fregat Neustrashimy dat momenteel opstoomt naar het gebied.

Of het hier gaat om smokkel naar een gebied dat met een wapenembargo wordt geconfronteerd, is onduidelijk. De centrale regering in de Sudanese hoofdstad Khartoem en de autonome regering die het voor het zeggen heeft in Zuid-Sudan, mogen beide wapens inkopen, maar deze mogen niet in Darfur in west-Sudan terechtkomen. Het zou Rusland in een heel lastig parket brengen als de wapens bij de rebellen in Dar-fur terecht zouden komen. Moskou is een van de belangrijkste wapenleveranciers van de Sudanese regering in Khartoem.

Geschonden embargo's

Het komt regelmatig voor dat wapenembargo's in Afrika worden geschonden. Meestal worden wapens via derde landen geïmporteerd uit vooral Oost-Europa. Maar ook de VS bedienen zich van zulke praktijken. Toen Noord- en Zuid-Sudan in een langdurige oorlog waren verwikkeld, ontving buurland Uganda extra wapens die het gehoorzaam doorsluisde naar de Zuid-Sudanese rebellen. Ethiopië krijgt momenteel grote voorraden wapens van de VS, die uiteindelijk in het conflict in Somalië worden gebruikt, maar waarmee Washington niet in verband wenst te worden gebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.