Luister naar

Verbrugh (GPV) liet champagne passeren

Nieuws
DEN HAAG - Oud-parlementariër dr. A.J. Verbrugh blikt in het weekblad De Reformatie met gemengde gevoelens terug op de start van de ChristenUnie. Hij kan zich goed inleven in de kritiek van zijn partijgenoot Van Middelkoop op de naamgeving van de politieke boreling.
van onze redactie politiek
zaterdag 5 februari 2000 om 12:27

Van Middelkoop miste daarin vooral een verwijzing naar het politieke karakter van de unie. Ook SGP-leider Van der Vlies laat in het vandaag te verschijnen partijblad De Banier weten begrip te hebben voor zijn GPV-collega Van Middelkoop. ,,Het is jammer dat die toch niet bepaald onbelangrijke notie en verwijzing naar de historie van ons land in de naam nu verloren is gegaan'', schrijft Van der Vlies.Tegelijkertijd heeft de SGP'er er begrip voor dat er bij het begin van een nieuwe beweging iets ,,nieuws en onderscheidens moest'' komen.

Ook Verbrugh wil de politieke daden van de ChristenUnie afwachten en denkt dat de naam wel ,,snel zal wennen''. Het oud-kamerlid voor het GPV geeft in zijn artikel aan dat hij om nog een andere reden het glas champagne dat hem bij de start van de ChristenUnie in handen werd gedrukt niet heeft opgedronken. In een artikel van de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van RPF en GPV, R. Kuiper en R. Janssens, proeft Verbrugh iets van de sfeer van ,,behoudend christen-democraten''. Bij de punten die Kuiper en Janssens in hun artikel in het Nederlands Dagblad van 20 januari opsomden als belangwekkend voor het politieke profiel van de nieuwe unie mist Verbrugh een heldere stellingname tegen het ,,neutralistische publieke leven''.Verbrugh zegt zich meer verwant te voelen met RPF'er ds. J.H. Velema. Die hield onlangs een pleidooi voor een ,,theocratisch appèl'' binnen de RPF. ,,Binnen het GPV (nieuwe stijl) zijn vanuit Schrift en confessie gezien de principiële politieke verschillen soms groter dan met vooruit kijkende RPF'ers die van de confessie weten.'' Verbrugh hoopt dat de ChristenUnie de contacten met mensen als Velema versterkt en dat dat invloed heeft op de inhoudelijke standpunten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.