Gevaarlijke stoffen uit woongebied

Nieuws
DEN HAAG - Vervoer met de gevaarlijke stoffen chloor, ammoniak en LPG moet zoveel mogelijk de woongebieden mijden. Het kabinet zal samen met het bedrijfsleven tot 2010 tussen de 70 en 80 miljoen euro uittrekken om opslag, transport, verwerking en verkoop van deze stoffen veiliger te maken voor de omgeving.
anp
donderdag 23 december 2004 om 09:34

De opslag en transport van het explosieve LPG kan risico's met zich brengen voor omliggende woonwijken waarin een tankstation ligt. De ministerraad schaarde zich woensdag achter het voorstel van staatsecretaris Van Geel van Milieu om de drie gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk uit de wijken te houden. Het LPG-transport tussen de terminal in Vlissingen en Duitsland bijvoorbeeld moet straks via de binnenvaart en de Betuweroute gebeuren en niet meer door de Brabantse binnensteden van onder meer Breda, Tilburg en Eindhoven.

De LPG-sector is volgens het kabinet nu eerst aan zet om afspraken te maken voor veiliger vervoer en verkoop. Het wegtransport dat nodig blijft om het autogas bij de tankstations te krijgen, is veiliger met een hittewerende coating in de tankwagen. Op de tankstations kunnen de vulslangen beter worden beveiligd.

Lukt het niet de sector dit zelf te laten doen, dan zal de regering maatregelen treffen. Een verhoging van de accijnzen op LPG is voorlopig van de baan. ,,Vanuit milieuoogpunt kan ik LPG niet missen'', aldus Van Geel, die verzekert dat LPG evenwel geen uitzonderingspositie in de accijnsdiscussie heeft.

Spoorlijn

De nieuwe LPG-routes zijn gunstig voor steden in Noord-Brabant en Limburg. Voor Dordrecht pakt het besluit averechts uit. Zowel de binnenvaartschepen als de treinen onderweg naar de Betuweroute moeten door de stad. Van Geel heeft 15 miljoen euro klaarliggen om problemen die hierdoor ontstaan op te lossen. De beste oplossing is volgens de staatssecretaris een aparte spoorlijn tussen het Rotterdamse en Antwerpse havengebied. Die komt er echter niet eerder dan in 2020.

Het liefst had Van Geel het gesleep met de gevaarlijke stoffen geheel onnodig gemaakt door de productie zo dicht mogelijk bij de gebruiksplek te plaatsen. Die ingreep is voor LPG echter te kostbaar. Het risicotransport van chloor, dat aanvankelijk vanuit de productieplaats Hengelo naar gebruikers in Rotterdam en Delfzijl werd vervoerd, is zo wel opgelost. Voor 65 miljoen euro is de Hengelose fabriek verplaatst naar Delfzijl, terwijl de Rotterdamse klanten lokaal chloor konden produceren. Voor ammoniak, dat tussen Geleen en IJmuiden heen en weer gaat, zoekt Van Geel een zelfde soort oplossing.

De LPG-branche is blij met het kabinetsbesluit. Hans Verhoeven, vice-voorzitter van de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG) en directeur van marktleider BK Gas, is tevreden dat er eindelijk een einde komt aan de onzekerheid rondom LPG.

Het kabinet geeft de branche zekerheid over de toekomst van LPG, aldus Verhoeven. Daardoor is de LPG-bedrijfstak bereid 30 miljoen euro te investeren. Dit moet ertoe leiden dat het transport, opslag en tanken van LPG in 2010 voldoet aan strengere eisen.

De LPG-pomphouders, verenigd in belangenvereniging BETA, zien de nieuwe veiligheidsmaatregelen met vertrouwen tegemoet. De pomphouders denken tijdig te kunnen voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen. Als dit niet gebeurt, dreigt Van Geel met een accijnsverhoging van 1 à 2 cent per liter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.