Verdonk 'opgelucht' over Congo

Nieuws
DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) ontkent dat ze de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht. De oproep van PvdA, GroenLinks en SP om de ,,eer aan zichzelf te houden'' legt de minister naast zich neer.
van onze redactie politiek
zaterdag 10 december 2005 om 00:19

Volgens Verdonk heeft het gisteren gepresenteerde rapport van de commissie-Havermans over uitzettingen naar Congo aangetoond dat er geen ,,inhoudelijke informatie'' is verschaft aan de Congolese autoriteiten.

Wel is in een aantal gevallen aangegeven dat de uitgezette vreemdeling een asielzoeker was. Die informatie kan voor de betrokkene gevaar opleveren in het land van herkomst.

Havermans heeft niet kunnen vaststellen dat asielzoekers daardoor ook daadwerkelijk in gevaar zijn gekomen.

Havermans stelt na zijn onderzoek, dat in juni van start ging, dat niet is gebleken dat de Nederlandse regering inhoudelijke informatie over het verleden of de achtergrond van een asielzoeker heeft verstrekt. Voor het kabinet is deze conclusie voldoende reden om ,,tevreden en opgelucht'' te zijn, aldus Verdonk.

PvdA-woordvoerder Klaas de Vries hield gisteren vol dat minister Verdonk moet aftreden. Hij ziet in het rapport-Havermans bevestigd dat Nederlandse documenten bij de geheime dienst van Congo zijn beland. Waarschijnlijk zal de PvdA volgende week een motie van wantrouwen indienen tegen de minister.

CDA-Kamerlid Van Haersma Buma is opgelucht dat geen inhoudelijke informatie aan Congo is verstrekt. Wel wil hij weten hoe het kan ,,dat zo lang en zoveel verschillende informatie in Congo is terechtgekomen''.

D66 heeft nog veel vragen over het rapport en wil van Havermans meer informatie, alvorens de fractie tot een oordeel komt, liet woordvoerder Lambrechts weten.

GroenLinks en de SP zijn van mening dat de minister moet opstappen omdat is gebleken dat er informatie aan Congo is gegeven. Kamerlid Huizinga (ChristenUnie) denkt dat de minister er volgende week een ,,zware dobber'' aan zal hebben om een bevredigende verklaring te geven voor het ,,verstrekken van foutieve informatie aan de Tweede Kamer''.

Anders dan Verdonk beweerde, aldus Huizinga, is er wel ,,verboden informatie over asielzoekers aan de autoriteiten in Congo verstrekt''.

De LPF-fractie kan leven met ,,wat schoonheidsfoutjes'', liet woordvoerder Varela weten in reactie op het rapport-Havermans. De VVD-fractie blijft Verdonk volop steunen.

In totaal heeft de IND de afgelopen jaren bij 102 uitgeprocedeerde asielzoekers uit 31 landen aan de autoriteiten van het land van herkomst aangegeven dat het om een voormalige asielzoeker gaat. Het is verboden die informatie te geven.

Dat er het nodige rammelt aan de uitzettingsprocedure, toont Havermans wel aan. Zo waren de IND-medewerkers slecht op de hoogte met het verbod om in geen enkel geval aan te geven dat een uit te zetten vreemdeling een asielverzoek had gedaan.

De minister erkent deze fouten van haar dienst, maar bestempelt die als ,,administratieve slordigheden''. Ze acht die van een ,,andere orde'' dan het geven van inhoudelijke gegevens van asielzoekers.

Bovendien heeft ze inmiddels maatregelen getroffen of aangekondigd om die fouten in de toekomst te voorkomen. Ook neemt ze de aanbeveling over een aparte 'Terugkeerorganisatie' op te zetten, zodat verschillende overheidsdiensten niet meer langs elkaar heen kunnen werken. Havermans spreekt in dat verband van een ,,eilandcultuur''.

Havermans heeft ook de klacht onderzocht dat tijdens een uitzetting de marechaussee twee Congolezen heeft mishandeld onder meer door ze te ,,drogeren''. De commissie constateert dat het geweld dat is toegepast voldeed aan de eisen van ,,subsidiariteit en proportionaliteit''.

De commissie is voor het onderzoek niet naar Congo gereisd, maar heeft in Nederland gesproken met de Nederlandse ambassadeur in Congo en met tientallen anderen, onder wie medewerkers van de marechaussee en diverse justitiediensten en vertegenwoordigers van onafhankelijke organisaties.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

Afbeelding

OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

Afbeelding

Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

Afbeelding

VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

Afbeelding

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden.

Afbeelding

Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat volgens de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspannings..