Veel Duitse moeders bevallen na 1 januari

Nieuws
BERLIJN Veel Duitse moeders willen graag na Oud en Nieuw bevallen. Dat scheelt algauw honderden euros per jaar. Veel zwangere vrouwen in de Bondsrepubliek willen hun bevalling tot volgend jaar uitstellen. Dan wordt bij onze oosterburen het felbegeerde oudergeld ingevoerd.
van onze redactie buitenland
woensdag 20 december 2006 om 07:04

Vrouwen kunnen dan een jaar lang 67 procent van hun inkomen van de Duitse overheid ontvangen. Dit geld is bedoeld voor de opvoeding van hun kind. Het oudergeld is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en bedraagt  maximaal 1800 euro per maand dat is ruim twintigduizend euro per jaar. De Duitse minister voor Gezinszaken, Ursula von der Leyen (CDU), zelf moeder van zeven kinderen, heeft besloten dat het oudergeld twaalf maanden wordt uitgekeerd.

Achtergrond voor het oudergeld  is het lage geboortecijfer in Duitsland. Als er niets verandert, dan is de Duitse bevolking (ruim 80 miljoen inwoners) over vijftig jaar gehalveerd. In verschillende Duitse internetfora wisselen aankomende moeders informatie uit over het uitstel van hun bevalling tot na 31 december 2006. Kinderen die daarna worden geboren kunnen hun ouders namelijk vele honderden euros per jaar besparen. ,,Je kunt de geboorte van een kind niet op een dag precies plannen. Er zit meestal wel twee weken speling in, zegt Jana Sommer uit Dresden. De vroedvrouw verwacht dat haar cliënten  daarom minder snel zullen vragen om hulp bij de geboorte.

,,Als er geen medische reden is om op 31 december te bevallen,  willen we de wensen van de  vrouwen wel bekijken. Dat is geen misdaad, meent Hartmut Hoppe in de Berliner Zeitung. Hij is directeur van het Berlijnse ziekenhuis Charité, de grootste kliniek van Duitsland. Maar de vereniging van Duitse vroedvrouwen waarschuwde er resoluut voor om geboortes te vertragen. ,,Dat is een ingreep in het geboorteproces en dat wijzen we af, liet directeur Helga Albrecht weten. Uit ethisch oogpunt zou de vertraging onverantwoordelijk zijn. Gynaecologen waarschuwen eveneens voor derisicos van kunstmatig uitstel.  Ze vinden het gevaarlijk te manipuleren met bevallingen. VeelDuitse dokterspraktijken zijn  overigens tussen Kerst en Nieuwjaar gesloten. Duitse specialisten gaan ervanuit dat er tijdens Oud en Nieuw  veel meer thuisgeboortes zijn dan anders. Zwangere vrouwen zouden erop hopen dat ze met de vroedvrouw of de dokter de tijd van de exacte geboorte kunnen manipuleren. Een paar uur later zou al flink wat geld kunneopleveren.

Gemiddeld baart elke Duitse vrouw ongeveer 1,3 kind in haar leven. Naast het nieuwe oudergeld  heeft ze recht op zes weken moedergeld en kinderbijslag tot 27 jaar.     

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.