Verkiezingsrace wordt lippenstift-oorlog

Nieuws
In de strijd om het Witte Huis neemt het moddergooien tussen de campagneteams van Republikeinen en Democraten steeds grotere vormen aan. Met lippenstift als belangrijkste attribuut.
van onze redactie buitenland
woensdag 10 september 2008 om 22:41

WASHINGTON - ,,Waarom zouden we Sarah Palin in een kring van piranha's gooien?'', zei campagnemanager Rick Davis tegen verslaggevers. Het Republikeinse kamp neemt zijn populaire vicepresidentskandidaat nadrukkelijk in bescherming tegen de media in de Verenigde Staten. Davis eist eerst ,,respect en beleefdheid'' van de pers, die de afgelopen weken zijn gaan wroeten in haar persoonlijke leven en dat van haar kinderen. De linkse pers ageert volgens hem ongehoord grof tegen haar. Daarbij spant Josh Marshall van Talking Points Memo de kroon. Hij schreef dat ,,elk woord dat uit haar mond komt - of ieder woord dat McCain haar op de tong legt - niets anders is dan een leugen.''

Ook binnen de Democratische partij verhardt de toon zich tegen Palin. ,,Zonder precedent'', schreven twee Politico journalisten gisteren. ,,Het is ongebruikelijk om zo de focus te richten op de running mate van de rivaal. Nog ongewoner is het dat de nominatie van een vicepresident zolang de campagne beheerst als bij Palin.'' Ze leggen er de vinger bij dat zelfs Obama zijn pijlen moet richten op de mediagenieke Palin in plaats van op zijn directe opponent McCain. ,,Obama staat waarschijnlijk onder grote druk van aanhangers en campagnestrategen om de populariteit van Palin niet onbeantwoord te laten'', citeerde Politico prof. Susan MacManus, hoogleraar politieke wetenschappen in Florida.

Varken

De Democratische presidentskandidaat haalde zich de afgelopen dagen de woede van de Republikeinen op de hals door een subtiele vergelijking van Palin met een varken. ,,Je kunt lippenstift op een varken aanbrengen, maar het blijft een varken'', zei hij dinsdag in een verkiezingstoespraak. ,,Net zoals je een vis een vis kunt wikkelen in een vel papier waarop 'change' (verandering) staat; het blijft stinken na acht jaar.''

McCains campagneteam reageerde als door een wesp gestoken en eiste excuses voor de vergelijking van Palin met een varken. De Democraten wezen dat af; Obama had immers niet rechtstreeks aan Palin gerefereerd. ,,Het verwijt is gewoon kolder'', aldus een woordvoerder. ,,Het gaat om een gezegde dat ouder is dan jouw grootvader.''

McCain zou vorig jaar hetzelfde hebben gedaan bij Hillary Clinton. Cruciaal verschil echter was dat McCain niet persoonlijk werd, maar de plannen van Clinton voor de gezondheidszorg vergeleek met een opgeleukt varken.

De Republikeinen zijn inmiddels vol in de tegenaanval gegaan. McCain heeft de tegenpartij beticht van seksisme. In een verkiezingsspotje wordt Obama neergesabeld, omdat hij zich heeft ingespannen voor seksuele voorlichting op kleuterscholen. ,,Obama's enige prestatie is kleuters leren over seks in plaats van leren lezen.'' Democraten noemen die aantijging 'pervers', omdat de wetgeving gericht was op het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik.

Palins aanhangers kunnen intussen geen genoeg krijgen van hun nieuwe idool. Na een bijeenkomst dinsdag in de staat Pennsylvania probeerden aanhangers Palin in navolging van McCain op het podium te krijgen. ,,Spreek, spreek!'', scandeerden ze. Palin bleef echter onverstoorbaar handjes schudden en verdween zonder het woord te voeren.

Voorwaarden

Volgens Davis gaat Palin wel interviews geven, maar op voorwaarden die door het campagneteam worden gesteld. Vandaag is het voor het eerst zover, als tv-coryfee Charles Gibson van zender ABC de gouverneur van Alaska opzoekt in haar thuisstaat, op de dag dat de campagne een dag stilligt vanwege de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001. Geen vraag is daarbij 'off limits', aldus Davis. Mogelijk is hij ervan overtuigd dat Palin behalve elanden nu ook 'piranha's' aankan.

 

 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

Afbeelding

OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

Afbeelding

Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

Afbeelding

VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

Afbeelding

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden.

Afbeelding

Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat volgens de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspannings..