7 juli 2004 om 08:57
Commentaar
Rudy Liagre
Luister naar

Bom onder toekomst van België

Het is al weer enkele weken geleden dat in België parlementsverkiezingen werden gehouden. De formatie van een nieuw kabinet is een behoorlijk probleem.

Op 13 juni werden in België niet enkel Europese verkiezingen gehouden, maar ook verkiezingen voor de regionale parlementen. En door die laatste zijn onze zuiderburen nu in een wel erg moeilijk politiek steekspel verzeild geraakt.

De situatie in Vlaanderen is (hoewel complex) voor Nederlanders misschien nog het gemakkelijkst te begrijpen. De christen-democraten (tijdens de afgelopen kabinetsperiode in de oppositie) wonnen er op overtuigende wijze de verkiezingen, waardoor hun voorzitter Yves Leterme meteen informateur werd, met als opdracht een nieuwe Vlaamse regering te vormen. Na een (beleefdheids)gesprek met het extreem-rechtse Vlaams Blok, dat opnieuw flinke vooruitgang boekte, besloot hij verder te praten met de drie grote partijen en te werken aan een 'tri-partite'.

Die samenwerking van liberalen, socialisten en christen-democraten, heeft op nationaal niveau een slechte ervaring opgeleverd (maar 'drie' is daar 'zes'), in Vlaanderen is het een nieuw experiment. Men kan zich daarbij nochtans afvragen of het cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok een goede strategie is. Velen, waaronder de vereniging van Vlaamse bedrijfsleiders, twijfelen hier openlijk aan. De recente uitslag van Jörg Hayder in Oostenrijk geeft hen trouwens gelijk dat deelname aan de macht voor een dergelijke partij electoraal wordt afgestraft..

Vertrouwensbreuk

Het probleem van België ligt actueel niet in Vlaanderen, maar vooral in Wallonië. Daar heeft PS-baron Elio Di Ruppo (de gevleugelde ex-premier die zich ooit uitte als coryfee van de roze beweging, maar dit terzijde) laten weten niet meer te willen samenwerken met de MR, de liberalen van buitenlandminister Louis Michel. Op de vraag of dit geen probleem zou opleveren voor de nationale regering, antwoordde laatstgenoemde diplomatiek dat die in een federaal land los staat van de deelregeringen. En hoewel hij daarin in principe gelijk heeft, was het opvallend dat hij als minister van Buitenlandse Zaken uitzonderlijk afwezig bleef op de NAVO-top in Istanbul, omdat ... hij in België weerhouden was vanwege de regeringsonderhandelingen!

Wettelijk en theoretisch is asymmetrie denkbaar in een federaal model. Maar of het ook werkbaar is, lijkt minder waarschijnlijk. Door het veto tegen de liberalen in hun gewestregering, hebben de Waalse socialisten in de paarse nationale coalitie alvast een ernstige vertrouwensbreuk veroorzaakt. De Vlaamse socialistische sterke man Frank Vandenbroeke kiest alvast het zekere voor het onzekere en liet weten 'met veel goesting' de federale regering van Guy Verhofstadt te verlaten, om minister te worden in de nieuwe Vlaamse regering. En misschien heeft ook de ambitieuze premier rustiger wateren opgezocht, toen hij zich (tevergeefs) kandideerde voor het Commissievoorzitterschap van de EU.

Gehakketak

Tussen beide 'grote' onderhandelingen in, hoort men in het Brusselse gewest het klassieke communautaire gehakketak. Hoewel deze regering numeriek de kleinste is, kan ze nog de angel van België worden, omdat Wallonië druk uitoefent om daar een identieke strategie te volgen.

Vandaag stapelt men vanuit Wallonië dus munitie onder de Belgische regering, maar op termijn zal de bom waarschijnlijk pas echt in Vlaanderen ontploffen, wanneer het sterke Vlaams Blok als underdog nog meer stemmen haalt en niet meer van deelname aan de macht kan worden uitgesloten. Want als het aan hen ligt wordt de republiek Vlaanderen een feit en behoort België voor altijd tot de voltooid verleden tijd.

Rudy Liagre woont nu in Almere, maar daarvoor woonde hij 45 jaar in Vlaanderen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.

Afbeelding

Haatroepertjes in de klas zijn nog jong. Maar dit is het eerste wat ze moeten leren

Er gaat iets verkeerd, wanneer een Joodse man niet rustig boodschappen kan doen, of als een concert wordt verstoord. ‘Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu’, klonk het in de Tweede Kamer. Maar hoe?