30 juni 2005 om 09:45
Luister naar

Veteranendag

De regering betuigde gisteren spijt. Vice-premier Zalm noemde het betreurenswaardig dat met name de Indië-veteranen na hun terugkeer geen erkenning en respect kregen, maar in de steek werden gelaten. Daarnaast was er in de Ridderzaal en later op het Binnenhof veel aandacht voor de taak die de militairen ook in dienst van de vrede moeten uitvoeren.

Mooie woorden en mooie gebaren. Goed voor een eerste Veteranendag, die bedoeld is om een traditie in te luiden. Het was mooi geweest als de premier de moeite had genomen er ook te zijn, in plaats van de premier van een Duitse deelstaat te ontvangen. Prins Willem-Alexander liet de kraamvisite toch ook een middag wachten.

De Veteranendag moet de plaats innemen van het traditionele defilé in Wageningen, waar tot vorig jaar prins Bernhard 'zijn' veteranen massaal zag langskomen. Daarom ook de keuze voor 29 juni, zijn verjaardag. Toen vrij kort na de dood van de prins deze keus werd gemaakt, leek dat een prima idee. Maar bij de manier waarop dat gisteren is uitgevoerd, zijn toch kanttekeningen te plaatsen.

Prins Bernhard was vooral de voorman van de 'oude veteranen', die in de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië of in Korea hebben gediend. Juist voor hen was gisteren niet de dag die ze graag wilden.

Er zijn nog vele tienduizenden oudere veteranen. Zo goed ze konden kwamen ze tot en met dit jaar massaal naar het defilé in Wageningen of naar Roermond om de ruim zesduizend Nederlandse doden in voormalig Nederlands-Indië te herdenken. De ceremonie van gisteren in de Ridderzaal en het betrekkelijk kleine Binnenhof bood voor hen geen plaats. En de 'muziekshow' die de veteranen 's avonds in Ahoy' kregen aangeboden, sprak maar zeer weinigen van hen aan. Die avond was duidelijk meer voor de jonge veteranen.

Zo heeft de uitwerking van het goede initiatief de grootste groep veteranen niet echt bereikt. Dat heeft nog een andere reden. Op de jonge veteranen is tijdens de vredesmissies een groot beroep gedaan, wat bij een behoorlijk aantal tot littekens op hun ziel heeft geleid. Toch zijn er onder hen geen honderden slachtoffers gevallen. Hun veteranendag zal daarom in de eerste plaats gericht moeten zijn op erkenning en waardering.

De oude veteranen verloren echter duizenden van hun makkers. Nu zij zelf aan het eind van hun leven komen en de balans opmaken, komt dat steeds sterker naar voren. Zij hebben daarom behoefte aan tijd om met oude makkers te spreken en om stil te staan bij namen van gesneuvelden. En ze hebben toch nog steeds behoefte aan een defilé, ook al kunnen ze daar wellicht zelf niet meer aan deelnemen. Daarom een oproep voor volgend jaar: geef de oude veteranen een mooie plaats, bijvoorbeeld het Malieveld. En laat de kroonprins voor hen langsrijden, als eerbetoon. In uniform. Met de premier naast zich. Ook al moet die daarvoor een afspraak verzetten.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.