31 maart 2006 om 22:08
Luister naar

Winkelen

Wij willen dat christenen zich niet meer thuis voelen in onze cultuur als ze door een winkelstraat lopen, omdat ze weten hoe deze wereld in elkaar zit.

Met deze prikkelende woorden introduceert de Nederlandse Micha Campagne zichzelf in de ZoZ-bijlage van deze krant. Deze campagne wil christenen confronteren met de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. De doelen, het wereldwijd aanpakken van extreme armoede en ziekten, spreken aan. Maar is met pijn in je hart en ontheemd gaan winkelen niet wat veel gevraagd?

De redenen deze pijn te ervaren, liggen voor het oprapen. Verdiende een inwoner van de rijkste landen ter wereld in 1960 dertig keer zoveel als die van een arm land, in 1995 was dit al bijna 75 keer. Op 11 september 2001 kwamen in de VS drieduizend mensen om door terroristische aanslagen. Maar dezelfde dag stierven acht keer zoveel mensen van de honger en overleed een tienvoudig aantal kinderen aan behandelbare ziekten. En met elke gewone banaan, pak koffie en met veel kleding die we kopen, wordt iemand elders op de wereld uitgebuit.

Tegelijk voelt een ieder bij dit soort cijfers de tegenwerpingen opwellen. Je kúnt niet alles bij de wereldwinkel kopen. Het klopt misschien niet, maar de maatschappij hier in het Westen stelt nu eenmaal bepaalde eisen. Een mens moet toch ook leven? Bovendien is wie toevallig hier is geboren, niet verantwoordelijk voor wat een wereldwijd netwerk van multinationals en banken met invloed op landen en overheden uiteindelijk bewerkt.

Het fraaie van de in 2003 in Mexico gestarte Micah Challenge is dat die niet alleen christenen probeert te mobiliseren voor de VN-doelen, maar daaraan ook een geestelijke verdieping geeft. Ook de evangelicalen beseffen steeds meer dat er geen duimbreed is waarvan Koning Christus niet zegt: 'Mijn!'. Een mens mag genieten van het goede wat God geeft. Maar de peilloze dubbelheid van rijkdom en armoede op onze planeet toont zonneklaar de doorwerking van de zonde. Christenen moeten zich beseffen dat Gods hart in Christus uitgaat naar de armen. De eeuwen door heeft de kerk goed doen als een nadrukkelijke opdracht gezien. God heeft immers lief wie blijmoedig geeft.

Elke volgeling van Jezus is daarin ook persoonlijk verantwoordelijk. Niet om de hemel op aarde te vestigen. Maar het Rijk van God is wel meer dan vergeving. Het probleem is alleen dat het niet werkt als je daaraan appelleert door te wijzen op schrijnende tegenstellingen en op wat je daarmee moet. Dat is weer zo gauw de wet, die de zonde groter maakt.

Alleen Christus zelf kan hier verder helpen. Hij ontwaart immers niet alleen de dubbelheid van de winkelstraat, maar kijkt ook in ontferming naar hen die in geld en goed uiteindelijk geen bevrediging kunnen vinden. Als de Micha Campagne in dat teken staat, zal die ontferming ook het hart van zijn volgelingen vullen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.