29 augustus 2008 om 20:28
Luister naar

CU strijdt tegen abortus aan ander front dan PVV

Het PVV-Kamerlid Fleur Agema verwijt CDA en ChristenUnie niet meer de strijd aan te gaan tegen de huidige abortuswetgeving. Volgens haar CU-collega Esmé Wiegman strijdt haar partij echter aan een ander front, en daar mist ze de PVV.

Af en toe was Fleur Agema echt een aangename verrassing, tijdens de debatten over de evaluatie van de Abortuswet en over de beleidsbrief Medische Ethiek van het kabinet. De PVV-woordvoerster kwam op voor de beschermwaardigheid van het leven van een foetus tussen de 20 en 24 weken. Verrassend, omdat de leider van de PVV politiek opgroeide in een partij (de VVD) die medeauteur is van het huidige abortusbeleid. Keuzevrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw waren leidend voor de liberalen.

Maar nu zegt Fleur Agema dat ze teleurgesteld is in de ChristenUnie ( Nederlands Dagblad 23 augustus), omdat we het niet eens meer zien zitten de strijd tegen de huidige abortuswetgeving aan te gaan. Kennelijk is het haar ontgaan dat de ChristenUnie een andere 'frontlinie' heeft gekozen. En eigenlijk ben ik teleurgesteld Fleur Agema daar niet aan mijn zijde aan te treffen.

De ChristenUnie ziet het leven als een geschenk van God, onze Schepper. Het menselijk leven is vanaf het prilste begin, het moment van conceptie, beschermwaardig. De principiële bezwaren van de ChristenUnie tegen de huidige abortuswetgeving zijn dus niet zozeer gericht tegen de wettelijke termijn van 24 weken waarbinnen abortus in Nederland is toegestaan. Die termijn terugbrengen naar bijvoorbeeld twintig weken zou niets afdoen aan onze bezwaren tegen de abortuswetgeving zelf. Hoezeer ook in de beleving juist de verschillen rondom die uiterste termijn extra schrijnend zijn: voor het leven van het ene kind van 24 weken wordt gevochten, terwijl aan het leven van een 'leeftijdgenoot' actief een einde kan worden gemaakt.

Geen oplossing

Een discussie over wettelijke termijnen biedt geen oplossing voor de problemen die aan ongewenste zwangerschappen en de vraag naar abortus ten grondslag liggen. In een land als Nederland, waar allerlei anti-conceptiemiddelen voorhanden zijn, raken vrouwen nog steeds onbedoeld zwanger. Daarnaast kunnen zich tal van (gezondheids)situaties voordoen - bijvoorbeeld aan het licht gebracht door een twintig-weken-echo - waarin een zwangerschap ineens als ongewenst, ja zelfs als een noodsituatie wordt ervaren. Daarop zal de aandacht gefocust moeten worden, willen we (de vraag naar) abortus bestrijden. En dat is waarom de ChristenUnie per se afspraken wilde in het coalitieakkoord over bijvoorbeeld een onderzoek naar de aard van de 'noodsituaties' waarin vrouwen om abortus vragen; afspraken over hulpverlening aan zwangere tienermeiden, over voorlichting om tienerzwangerschappen te voorkomen. Wij wilden beleid waardoor (jonge) vrouwen durven te kiezen voor het uitdragen van een zwangerschap, waar op dit moment gebrek aan geld, sociaal netwerk en huisvesting voor veel meiden reden is om voor abortus te kiezen.

Dat is voor de ChristenUnie ook reden geweest om in de Voorjaarsnota extra geld uit te trekken voor hulpverlening bij ongewenste zwangerschap en opvang van tienermoeders: 10 miljoen euro waarmee bestaande projectvoorstellen van Fiom en VBOK kunnen worden uitgevoerd.

Weerbaarheid

Fleur Agema gaat er iets te gemakkelijk van uit dat we allemaal seksuele voorlichting hebben gehad en daar keurig naar handelen. Op die aanname valt veel af te dingen; om nog maar te zwijgen over het gebrek aan (seksuele) weerbaarheid onder jonge meiden en het niet 'nee' durven zeggen. 'Friemelen aan het zelfbeschikkingsrecht' zoals Agema het noemt, ligt inderdaad gevoelig, maar ik ga het niet uit de weg in de debatten. Het zelfbeschikkingsrecht van een vrouw betekent in de huidige abortuswetgeving het uitsluiten van het recht op leven dat zou moeten gelden voor een ongeboren kind.

Naast een principiële discussie hierover is het minstens zo interessant en vruchtbaar om in debatten af te tasten hoe vanuit pro-life en pro-choice standpunten gemeenschappelijke doelstellingen zijn te formuleren, en hoe gemeenschappelijk de strijd tegen ongewenste zwangerschappen kan worden aangebonden. Binnen de huidige coalitie blijkt dit eindelijk mogelijk te zijn en die kans moeten we benutten. Het benutten van die kansen vraagt om moed en liefde. Ik hoop dat Fleur Agema moed, maar vooral ook liefde kan opbrengen, ook als het aankomt op de noodzakelijke aandacht voor bijvoorbeeld Antilliaanse tienermoeders, of voor de opvang van slachtoffers van eerwraak. Tot nu toe heb ik van de kant van de PVV alleen nog maar harde woorden gehoord als het om deze kwetsbare groepen gaat.

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink is woordvoerder medische ethiek namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.