Luister naar

Dag cassette, leve harde schijf

Nieuws
Cassettebandje, beeldbuis en videorecorder blazen de aftocht. HD-ready-tv's, harde schijven, Bluetooth, usb en WiFi rukken verder op. De laatste trends in elektronicaland.
Maarten van de Rakt
woensdag 20 juni 2007 om 09:50
Dag cassette, leve harde schijf
Dag cassette, leve harde schijf

Beter beeld

Raar is dat. Iedereen koopt een platte tv en is meteen klaar om HD-tv-uitzendingen te bekijken. Want de meeste platte tv's zijn HD-ready, zoals dat heet. HD staat voor high definition: meer beeldpuntjes maken beter beeld mogelijk. Alleen, er zijn amper HD-tv-uitzendingen.

In Nederland zenden National Geographic en Discovery uit in HD. Sony-baas Dennis Hardholt verwacht pas over een jaar of vijf HD-uitzendingen op Nederland 1, 2 of 3, want dat vergt flinke investeringen voor producenten, omroepen en kabel­bedrijven.

Ondertussen kunnen we die mooie tv voeden met bluray discs (de opvolger van de dvd), waarvoor we een speciale speler of een Playstation 3 moeten kopen. Of met videocamera's. Samsung haalt een truc uit. De nieuw­ste homecinemaset heeft een zogeheten Faroudja-chip, die het beeld van dvd's opkrikt tot HD-kwaliteit.

De platte tv raakt aardig ingeburgerd. In één op de vier huishoudens staat er eentje. Vorig jaar gingen er 800.000 over de toonbank. Dit jaar komen er 1,2 miljoen bij. ,,Eind 2008 heeft half Nederland er eentje'', verwacht Hardholt. Daarbij is de trend duidelijk: grotere beeldmaten van tachtig centimeter en meer.

De fabrikanten sloven zich uit om nog beter beeld te produceren, want HD staat wel voor een slordige zes miljoen beeldpuntjes maar niet voor beeld­kwaliteit. Perfect Pixel HD Engine heet bijvoorbeeld de volgende generatie beeldverbeteringstechniek van Philips. Bij Samsung hebben ze het over Ultra Filter Bright en Movie Mode.

De nieuwe videorecorder is tegenwoordig een hardeschijf­recorder. ,,Pas zeven procent van de huishoudens heeft zo'n recorder tegen tachtig procent een gewone videorecorder. Naar verwachting zakt de prijs richting 349 euro, dan zal het sneller gaan met de verkoop'', meldt Hardholt.

De hardeschijfrecorder duikt ook vaker op in homecinema-sets. Om het ding nog aantrekkelijker te maken, kun je er ook foto's en muziek op vastleggen.Een trend in deze sets is surround van voren - dus geen luidsprekers achter. Plus: een harde schijf. LG doet het met 80 Gigabyte, Sony met 250 Gigabyte (goed voor 400 uur tv). LG heeft als nieuwtje een melkwit oplichtende cirkel in de subwoofer. Hun thuisbioscoop kan ook cd's omzetten in mp3 en radio uitgesteld live doorgeven. Sony stopt er ook nog een dvd-recorder in. Bovendien past de set het geluid automatisch aan de huiskamer aan.

Microsetjes

De microhifisetjes groeien weer, in aantallen en in waarde. ,,De groei komt door innovaties als usb en Bluetooth'', meldt Hardholt. Zo is ook muziek uit de mp3-speler en het mobieltje te horen via de boxjes. De Sonybaas signaleert: ,,De cassette is nagenoeg verdwenen uit de microsystemen.''

Ooit was de muziekcassette re­volutionair. Met dit bedenksel van Philips konden we vanaf 1963 muziek opnemen en meenemen. Sony maakte er een handzaam spelertje van. De Walkman werd een enorm kassucces. Nu is het mp3-muziek wat de klok slaat.

Helemaal stoer wordt zo'n micro met een harde schijf aan boord. De Giga Juke van Sony (80 Gigabyte) biedt onderdak aan vier­duizend cd'tjes. De Giga-juke moet voor jongeren hét middel zijn om muziek uit te wisselen. Dat kan via de usb-ingang, maar helaas ontbreekt Bluetooth. En de Giga Juke kan ook niet met een iPod overweg.

De grote merken gaan juist meeliften op het succes van de iPod. Daarvan zijn er wereldwijd inmiddels 100 miljoen verkocht - Sony deed er met de Walkman veertien jaar over om die mijlpaal te bereiken.

Philips komt met een reeks dockingstations. Dat zijn een soort iPod-opladers met luidsprekers. Bij JVC bedachten ze de kreet Made for iPod. Je kunt de iPod in een wekkerradio steken of in een audiosetje. Panasonic blijft evenmin achter. De nieuwste audiosets beschikken over draadloze pc-link en iPod-weergave.

De microsets van tegenwoordig produceren een knap geluid. JVC doet er een schep bovenop met K2-technologie. Zo horen we de muziek alsof we in de opnamestudio staan. ,,K2 tilt het geluid van een cd naar dvd-audio en van mp3 naar cd-kwali­teit'' , verklaart Bart Somsen.

Draadloos

Al jaren wordt ons een draadloze toekomst geschilderd, maar het schiet niet echt op. Audiosets, tv's en computers zouden onzichtbaar aan elkaar geknoopt worden, zodat we films en mu­ziek van de harde schijf in de huiskamer kunnen afspelen. JVC timmert aan de weg met Sophisti, zeg maar een complete homecinema die aangesloten is op de pc.

Sophisti, een afkorting van 'sophisticated' produceert muziek in hifi-stereo. De derde luidspreker in het midden geeft surroundgeluid en filmdialogen weer.

Met de draadloze WiFi-verbin-ding onderhoudt hij contact met de pc of laptops. Hij kan daarvandaan foto's en muziek overhevelen en doorgeven. ,,Kortom, minder draden en meer echte muziek'', vat Arthur Hemerik samen.

De kunst is om Sophisti aan de man te brengen, omdat het de traditionele grenzen van bruingoed en computers doorbreekt. Sophisti vraagt om een goede uitstalling in de winkel en kundig winkelpersoneel - en daar ontbreekt het nogal eens aan. Ook Apple probeert een WiFi-brug te slaan in huis. Apple TV is sinds kort op de markt. Dat is een kastje dat aan het draadloos netwerk hangt. ,,Apple TV is eigenlijk de dvd-speler van het internettijdperk: je kunt hiermee snel en gemakkelijk al het materiaal in iTunes op de pc weergeven op je breedbeeld-tv'', legt Apple-chef Philip Schiller uit. Dat materiaal behelst van alles, films, tv-programma's, muziek, foto's en podcastst. Ook dient het kastje als - daar is-ie weer - hardeschijfrecorder. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Evenementen van BEAM en Opwekking hebben me enorm geholpen om bij het geloof betrokken te blijven. Ik ben blij dat ik nu in mijn werk iets daarin voor de jongeren van nu kan betekenen.’

Jelte stopte met zijn studie en werkt nu bij BEAM. 'Ik voelde me die ene christelijke noorderling'

Jelte van der Horst (21) uit Ede kwam tijdens zijn studie in Breda 'buiten zijn veilige christelijke bubbel'. Hij stopte en kwam terecht bij BEAM. 'Het is niet dat ik erom heb gevraagd, maar wat Hij me voorschotelt eet ik op.'

Jongeren die rond bedtijd bezig zijn met gamen, slapen slechter, blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Teun Siebers.

Lang op schermpje slecht voor nachtrust? 'Het maakt vooral uit wát je op je telefoon doet'

Tieners die vlak voor bedtijd nog op hun telefoon zitten, slapen slechter en dat kan leiden tot slechtere resultaten op school. Maar een filmpje op YouTube kan geen kwaad, blijkt uit onderzoek van Teun Siebers.

Tim Oostveen is al jaren vrijgezel. 'Ik steek veel tijd en energie aan werk op de boerderij en in de financiële detachering.'

'Meedoen aan Boer zoekt Vrouw lijkt me best leuk.' Tim runt een boerderij en is vrijgezel

Tim Oostveen (31) uit Cromvoirt runt samen met zijn vader een boerderij en heeft nog een andere baan. ‘Mijn eventuele vriendin moet ook met m’n vader overweg kunnen.’

In 1969 werden foto's maar één keer gemaakt: 'Toen mijn moeder afdrukte, trok ik mijn rokje omhoog'

Inge Huttinga-Slotman uit Emmen was zo trots op haar nieuwe onderbroek, dat ze ervoor zorgde dat die zichtbaar was op de familiefoto. 'Ik was tweeënhalf à drie jaar, heel onbevangen.'

'Het is voor mij belangrijk dat je je eigen stempel drukt en nadenkt over wat je wilt voelen als je thuis bent.'

Karlijn denkt bewust na over wat 'thuis' betekent: 'Onze posters zijn niet lukraak gekozen'

Als kind was Karlijn (39) al bezig met de perfecte indeling van haar minuscule slaapkamer. Nu is ze interieurstylist en woont ze in een eengezinswoning (158 m2) uit 2005. 'Ik heb een aangeboren gevoel voor kleur.'

De kans bestaat dat de amateurtuinders van Ons Genot na zestig jaar hun tuintjes in de Utrechtse wijk Overvecht moeten verlaten.

Tuincomplex vreest plaats te moeten maken voor sportvelden: 'Het barst hier van de jonge eekhoorntjes'

Min of meer toevallig hoorde de Utrechtse tuinvereniging Ons Genot over de plannen van de gemeente om het complex te verplaatsen. Maar zo makkelijk gaat dat niet met volkstuinen.