Luister naar

Californië bezorgd over leegloop ICT'ers

Nieuws
SAN FRANCISCO - Aan de uittocht van banen uit de Amerikaanse technologiesector komt voorlopig nog geen eind. Een half miljoen ICT-werkers heeft sinds 2001 zijn werk verloren en eind volgend jaar zitten de VS op het dubbele aantal, zo verwacht researchbedrijf Gartner. De klap komt vooral hard aan in de Bay Area bij San Francisco.
van onze correspondent Ans Bouwmans
donderdag 21 augustus 2003 om 11:43

,,Programmeren is tegenwoordig een verwerkende industrie. De high-tech banen die naar het buitenland zijn overgeplaatst komen niet meer terug'', zegt Dale Carlson. Dat is een forse aderlating voor de regio rond San Francisco, waar Carlson woont en werkt. Maar de vice-president van de Pacific Exchange (aandelenbeurs) wil niet alleen somberen. Er gloren nieuwe kansen, zegt hij, op het gebied van medische apparatuur en biotechnologie bijvoorbeeld.

Het is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld in de VS. Wie een hulpnummer belt om een computerprobleem op te lossen, komt al snel terecht bij een 'helpdesk' in India of de Filipijnen. Eerst gingen de productiebedrijven naar de lage lonenlanden, toen call-centers en ondersteunende diensten. Sinds kort vinden bedrijven ook software-ontwikkeling een activiteit die kan worden uitbesteed, zo weet Steve Blanton, de vertegenwoordiger van de high-techbedrijfstak (AeA) in San Francisco.

Hij wijst er op dat overzees uitbesteden voor bedrijven vaak een kwestie van overleven is. ,,De kosten moeten omlaag. Dit is een manier om dat te bereiken. En met internet, e-mail en televergaderen is het allemaal een stuk eenvoudiger geworden, alhoewel je het voordeel van synergie en kruisbestuiving mist.'' Hij weet niet hoe groot de exodus is, maar wat hij wel weet, is dat de arbeidskosten in India maar een kwart van die in de VS bedragen. ,,En een taalbarrière is er niet.'' Eerst kwamen Indiërs naar Silicon Valley voor een baan, nu gaan de banen naar India.

Volgens Ron Hira, een assistent-hoogleraar aan het Rochester Instituut voor Technologie, is het aantal bedrijven dat aankondigt zijn heil buiten de VS te zoeken de afgelopen vijf maanden fors toegenomen. ,,Je ziet Amerikaanse multinationals als IBM en EDS (ICT-dienstverlener) projecten overplaatsen. Ook ingenieurs- en ontwerpbanen verhuizen. De hogere banen vertrekken nu sneller.''

Kwetsbaar

Het is inmiddels drie jaar geleden dat de 'dotcom-bel' barstte en de gevolgen ervan zijn nog steeds goed te voelen aan de baai van San Francisco, in Silicon Valley. ,,In de afgelopen tweeëneenhalf jaar zijn in de Bay Area bij San Francisco 341.000 banen verloren gegaan'', zegt Carlson. De VS maakten een recessie door en meer dan 1,1 miljoen Californiërs zijn werkloos, met een gemiddelde dat in juli 0,4 procent boven het landelijk gemiddelde (6,2) zat.

Het mager economische herstel in de VS leidt nog niet tot verbetering van de werkgelegenheid, omdat bedrijven productiever zijn geworden en investeringen uitstellen vanwege de onzekerheid over de instabiliteit in de wereld. San Francisco en high-tech bakermat Silicon Valley zijn extra kwetsbaar voor verlies van werkgelegenheid omdat de concurrentiepositie van Californië binnen de VS onder druk staat.

Grond in de regio is kostbaar, wat niet alleen een hindernis is voor bedrijfsuitbreiding en -vestiging, maar ook de woonlasten van werknemers omhoog stuwt. Werkgevers klagen over te hoge premies voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid in de staat, het woud aan regels en de verkeersproblemen. ,,Bedrijven verlaten Californië voor andere staten, zoals Nevada, Arizona, Colorado, Utah en Texas'', zegt Bill Hauck van de Business Roundtable, een werkgeversclub in Californië. In Reno (Nevada) is bijvoorbeeld een omvangrijke distributiesector van de grond gekomen.

Korte termijn

Carlson vindt die vlucht naar andere staten niet zo vanzelfsprekend. Het grootste probleem zijn de stijgende kosten voor ziektekostenpremies en daar hebben werkgevers in de gehele VS hoofdpijn van, zegt hij. ,,En Californië heeft het voordeel dat het een onderscheidende cultuur heeft. We hebben verbeeldingskracht, dat zit er bij ons ingebeiteld.''

Creativiteit en kennisontwikkeling zijn ook stokpaardjes van de IEEE, de club van electronica-ingenieurs die strijdt tegen het wegvloeien van Amerikaanse high-techbanen naar Azië of Oost-Europa. Volgens Ron Hira, tevens bestuurslid van de IEEE, denken technologiebedrijven bij uitbesteding te veel aan de korte termijn en is de banenexodus in de Amerikaanse high-tech slecht voor de concurrentiepositie op lange termijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.