Luister naar

Oude kantoren liever slopen

Nieuws
ARNHEM - Kantoren die niet gewild zijn bij huurders, moeten worden gesloopt, opgeknapt of geschikt gemaakt voor bewoning. Want met de ingezakte kantorenmarkt komt het voorlopig niet meer goed. Dat zegt de NVB, de vereniging van projectontwikkelaars en bouwers.
van onze redactie economie
donderdag 30 oktober 2003 om 09:52

De crisis op de kantorenmarkt is hardnekkiger dan die van begin jaren negentig. De vraag naar kantoorruimte daalt nog steeds, terwijl er tegelijkertijd ook nog nieuwe kantoren worden bijgebouwd. Dat is het gevolg van bouwplannen die nog in de goede jaren zijn gemaakt. Het gevolg is leegstand. Inmiddels staat drie miljoen vierkante meter kantoorruimte daadwerkelijk leeg en het ziet ernaar uit dat het aantal groeit naar zes miljoen vierkante meter in 2005.

Voorlopig ziet de NVB geen verbetering. Op z'n vroegst in de tweede helft van 2005 is enig herstel mogelijk. Maar als de economische groei tegenvalt, kan het nog wel langer gaan duren, zegt NVB-directeur N. Rietdijk.

Eigenaren, beleggers en verhuurders doen er volgens hem verstandig aan hun kantorenbestand nog eens 'goed en kritisch' tegen het licht te houden. Niet-gewilde kantoren moeten ze afstoten, slopen of geschikt maken voor andere doeleinden. Tegelijkertijd moeten ze blijven investeren in de 'pareltjes', de kantoren waar wel genoeg liefhebbers voor zijn.

De NVB verwacht voor dit jaar een krimp van 20.000 kantoorbanen. In 2004 zullen vermoedelijk nog eens 60.000 kantoorbanen verdwijnen. Bedrijven hebben kortom geen behoefte aan extra ruimte. De opvatting van de NVB spoort met de mening van minister Dekker van VROM. Zij vindt dat oude kantoorpanden moeten worden omgebouwd tot woonruimte. Volgens haar woordvoerder komen jaarlijks vijfduizend panden daarvoor in aanmerking.

Beleggers voelen echter weinig voor deze plannen. In Arnhem staan tal van kantoren leeg, 'maar daar maak je niet zomaar appartementen van', zegt directeur Edwin Mulder van makelaar DTZ Zadelhoff. Ombouw is een kostbare affaire. Kantoorpanden ontberen veelal een gasleiding, waterleiding. Ook de isolatie voldoet niet aan die voor woningen gelden. ,,Je kunt zo'n pand vaak beter afbreken er er nieuwe huizen op bouwen. Aanpassen is bijna altijd onbetaalbaar'', aldus Mulder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.