Luister naar

Nietsdoen op het werk valt mee

Nieuws
DEN HAAG - Het is een oude klacht van veel werkgevers: personeel verlummelt de dure tijd met privé-klusjes: telefoontjes, surfen, persoonlijke verzorging, krantje lezen. Maar dit misbruik van 'de baas zijn tijd' (volgens onderzoek gemiddeld 4,4 uur per week) is minder ernstig dan vaak wordt aangenomen.
van onze redactie economie
vrijdag 9 december 2005 om 07:36

Veel werknemers compenseren dit gedrag namelijk door in hun eigen tijd voor de baas te werken. Uit een gisteren gepresenteerd Trendrapport van het consultancybureau Ernst & Young blijkt dat werknemers gemiddeld 2,3 uur per week thuis bezig zijn met zakelijk surfen, zakelijk e-mailen of telefoneren voor de baas. Het bureau baseert zich op een - overigens niet volledig representatief - onderzoek onder zeshonderd ondernemingen in de sectoren productie/industrie, handel/distributie en dienstverlening/financiële instellingen ,,Het produktiviteitsverlies is dus beperkt: het netto verlies aan arbeidsuren bedraagt dus 2,1 uur per week'', aldus Ernst & Young.

Hoewel het thuiswerken gunstig uitpakt voor de werkgever, geven de meeste werkgevers aan dit fenomeen terug te willen dringen. Maar zeven procent van de organisaties moedigt de medewerkers daadwerkelijk aan om thuis te gaan werken. Binnen de dienstensector (14 procent) en binnen het kleinbedrijf (23 procent) ligt dit hoger. Elf procent van de organisaties wil het aandeel thuiswerken vergroten, terwijl 15 procent dit aandeel juist wil verminderen. In de meeste gevallen willen organisaties het aandeel thuiswerken gelijk houden.

Binnen de meeste organisaties (70 procent) is het in principe mogelijk om voor een deel thuis te werken. Deelnemende organisaties binnen de overheids- en non-profit sector rapporteren geen enkele stimulans op het gebied van thuiswerken. Ernst & Young ondervroeg voor zijn jaarlijkse Trendrapport in totaal zevenhonderd directeuren, managers en werknemers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.