Luister naar

Laatste fotorolletjes bij Fuji Tilburg

Nieuws
TILBURG - ,,Daar komt de laatste aan'', roept een Fujimedewerker gestoken in een wit pak. De machine duwt het laatste fotorolletje in het bekende groene doosje. 'Dat was het dan', gonst het door de fabriekshal. Wim Schinkel staat stilletjes vlak bij de band, apart van zijn collega's. ,,Toch een verdrietig moment.''
van onze redactie economie
vrijdag 25 augustus 2006 om 21:33

Om elf uur kwam er officieel een einde aan de productie van Fuji-filmrolletjes in Tilburg. Het Japanse concern was de laatste die op grote schaal de gevoelige film fabriceerde in Europa. Agfa-Gevaert en Kodak hielden het al in 2004 voor gezien.

Een half uur had de inpakmachine nodig voor de drieduizend rolletjes. Op normale snelheid zitten ze binnen tien minuten in de doosjes. Er was geen haast, want de laatste productieronde was meer symbolisch. Handig voor de pers en vooral fotografen en cameramannen, die in groten getale aanwezig waren. Zij konden op hun gemak alles vastleggen.

Net zoals Fuji-medewerker Titi Gache. Tja, ook hij heeft de analoge camera in de mottenballen gedaan en maakt foto's met een digitaal exemplaar. ,,Je moet met je tijd meegaan.'' Hij zag in december 1988 het eerste exemplaar van de band komen. Nu, 2,5 miljard fotorolletjes later, ook de laatste. Het inpakken was de laatste stap in het productieproces. Voorgaande lijnen, zoals bijvoorbeeld het snijden van de zes kilometer lange rollen, het coaten en het maken van de plastic houdertjes stopten al eerder. De afgelopen weken is de Roemeen Gache bezig geweest met ontmantelen en opruimen. ,,Wat we in achttien jaar hebben opgebouwd, breken we dadelijk in enkele maanden af.'' De toekomst ziet er voor hem anders uit. Hij emigreert terug naar Roemenië en begint daar een winkel in vissen en vijvers. ,,De kennis die ik hier heb opgedaan, komt goed van pas, want eigenlijk verschillen de pompjes en filters niet zoveel.''

De opmars van de digitale fotografie deed het fotorolletje en de betreffende fabriek in Tilburg de das om. In 2005 verloren 170 medewerkers hun baan, omdat Fuji stopte met het coaten van filmrolletjes en lithofilm. Nu gaan er nog eens 250 uit. Analoge fotografie heeft in korte tijd plaats moeten maken voor digitaal. In 2001 produceerde Fuji Tilburg nog zo'n 200 miljoen rolletjes. In vijf jaar tijd halveerde dat cijfer.

Nu de fotorolletjesfabriek is gesloten, gaat Fuji Tilburg zich volledig richten op de productie van offsetplaten waarmee kranten worden gedrukt en op fotopapier. Wim Schinkel: ,,Digitale fotografie is de toekomst. Mensen willen niet meer wachten op hun foto's. Vannacht ben ik voor het eerst opa geworden en vanmorgen om zes uur heb ik de foto's geprint. Ze liggen hier in de kantine en via de mail heeft mijn zoon in Tenerife ook al zijn neefje gezien.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'