Luister naar

Van listige kunstgrepen tot slachtofferschap

Nieuws
Rob Allart en zijn zoon Robert-Jan zijn erin geluisd door de Zuid-Afrikaan Chris Naidoo. Zeggen beide verdachten. De evangelische voorganger en voorzitter van de 'liefdadigheidsinstelling' Hope of Africa (HOAF) is er schuldig aan dat Nederlandse investeerders na drie jaar hun geld nog steeds niet terug hebben. Rob Allart: ,,Ik heb zijn huwelijk nog wel ingezegend!''
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
donderdag 26 april 2007 om 10:06

ZUTPHEN - Een bizarre inkijk in de wereld van de beide bestuurders van Kingdom Financial Services (KFS). Dát bood gisteren de rechtszaak tegen Rob Allart en zijn zoon Robert-Jan.

Een detail? De Berea-gelovigen die in 2003 en 2004 hun geld uitleenden aan KFS voor investeringen in christelijke projecten in Zuid-Afrika, mochten - risicoloos - een rendement verwachten van zeker twee procent per maand. Maar wie tot de directe familie- of vriendenkring van de Allarts behoorde, kreeg nog eens twee keer zoveel rente uitbetaald.

Ook de jonge Russische vrouw Katja Mavlyotova. Zij legde 6000 euro in en kreeg maar liefst 25.000 euro terug. Waarom? Omdat u ,,speciale gevoelens'' voor haar toonde?, zo vroeg de rechtbankpresident gisteren de (getrouwde) Rob Allart op de man af. Hij knikte en antwoordde zacht: ,,Ja.''

Niet kloppen

Rob en Robert-Jan Allart wierven in de jaren 2003 en 2004 gelovigen uit de Berea-gemeenschap voor hun investeringsvehikel KFS. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen nu van onder meer oplichting en valsheid in geschrifte. Vader en zoon hielden zich tijdens het werven van investeerders bezig met ,,listige kunstgrepen'' en/of ,,samenweefsels van verdichtsels''.

De president van de Zutphense rechtbank toonde zich gisteren echter allerminst goedgelovig. ,,U spiegelde mensen een rente voor van wel vijf procent per maand. Dan is het toch voor iedereen duidelijk dat dit niet kan kloppen?''

Maar volgens de beide verdachten zijn Allart senior en junior eerder slachtoffers dan daders. Senior vertelde in Zuid-Afrika gezien te hebben welk goed werk Chris Naidoo en zijn HOAF deden. Dat leidde tot veel enthousiasme en vervolgens tot talloze informele afspraken met de inspirerende Zuid-Afrikaan.

Had u toch niet zakelijker met Naidoo moeten omgaan?, vroeg de rechtbankpresident. Er waren nogal wat belangen in het spel. Misschien wel, antwoordde Rob Allart. Maar ja, zijn zoon en hij zijn nu eenmaal ,,geen bankmensen'' (hoewel senior vroeger een eigen assurantiekantoor heeft gehad en ook junior in die sector werkzaam was en is). Allart: ,,Naidoo was bankier geweest en had zelfs een onderscheiding van Nelson Mandela gekregen. Nou, we deden alles met hem en we vertrouwden op zijn voortreffelijke naam.'' Daarom werd ook weinig op schrift vastgelegd.

En dat Naidoo het geld van KFS al vrij snel belegde in risicovolle (vastgoed)projecten - dat wisten de Allarts ook niet. Rob Allart: ,,Ik heb Naidoo altijd geloofd als hij zei dat het geld dat we doorleenden, risicoloos werd geïnvesteerd. We vertrouwden hem volkomen. Ik heb zijn huwelijk nog wel ingezegend!''

Piramide

Ook de beide advocaten, E.N. Bouwman en M.R. Tierie uit Bunschoten, probeerden gisteren aan te tonen dat Naidoo de kwade genius is en vader en zoon Allart de slachtoffers. Zo zou Naidoo indirect de opsteller zijn van de folder waarmee in Nederland investeerders voor KFS werden geworven en zou hij diverse financiële constructies hebben bedacht - onder meer die waarmee Allart junior een woning van zeven ton kon kopen.

De officier van justitie toonde zich niet overtuigd. Bovendien zijn er op dit moment nog meer dan twintig schuldeisers, van wie een aantal via aandelen een rechtstreeks belang in HOAF heeft gekregen. Vijf mensen hebben een vordering tot schadevergoeding ingediend. In totaal zou nog, afgezien van de mensen die een belang in HOAF hebben gekregen, 900.000 euro 'zoek' zijn. Opvallend is dat een deel van de investeerders wel is terugbetaald. Volgens de officier van justitie duidt dit erop dat KFS werkte volgens een ,,piramideachtige constructie'': de eerste inleggers werden betaald met het geld van latere investeerders.

Uiteindelijk besloot de rechtbank gistermiddag de zaak aan te houden. De advocaten van vader en zoon Allart willen dat Chris Naidoo en onder meer ook een Rabobankadviseur van de beide Allarts als getuigen worden gehoord. De rechtbank ging hiermee akkoord.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.