Luister naar

Ook bankieren gaat mobiel

Nieuws
Bankieren met de mobiele telefoon staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar de banken kijken alweer vooruit. Saldo opvragen en geld overboeken kon al, nu moet het mobieltje de portemonnee gaan vervangen.
Jasper van de Kerkhof
woensdag 20 juni 2007 om 09:40

AMSTERDAM - De Rabobank behoort over een aantal jaar tot de vijf grootste aanbieders van mobiele telefonie. Tenminste, dat verwacht Eric Huygen, topman van Rabo Mobiel. Zijn nieuwste troef is een prepaid pakket, binnenkort verkrijgbaar bij alle vestigingen van de bank. ,,Een interessante markt, want de helft van alle mobiele bellers heeft geen abonnement.''

Rabo en concurrenten ABN Amro, Postbank en SNS, allemaal bieden ze hun klanten de mogelijkheid om via mobiel internet hun saldo op te vragen of overschrijvingen te doen. Maar terwijl in een land als Zuid-Korea al meer dan tien miljoen mensen hun financiën mobiel regelen, blijft het aantal gebruikers in Nederland beperkt. Rabo besloot de handschoen op te nemen en verkoopt sinds kort zelf mobieltjes waarop de vereiste software al is geïnstalleerd. Eind 2007 wil Rabo 160.000 klanten hebben.

Afstandsbediening

Internetbankieren is nog maar het begin, want volgens Huygen moet het mobieltje over een jaar of vijf een volwaardige 'financiële afstandsbediening' zijn, waarmee ook aan de kassa kan worden afgerekend. ,,Handig toch? Ik vergeet wel mijn portemonnee of sleutel wel eens, maar mijn mobiel vergeet ik nooit.'' Inderdaad is mobiel betalen een logisch vervolg op mobiel bankieren, meent directeur Innovatie Gerben Mak van ICT-dienstverlener LogicaCMG. ,,De banken willen af van dure contante betalingen. Bovendien biedt mobiel betalen extra mogelijkheden voor marketing.'

Dat 'contactloos betalen' steunt op Near Field Communication (NFC), een techniek die ook wordt gebruikt om autoportieren op afstand te openen. Afrekenen gebeurt via een chip in het mobieltje met daarop de bankgegevens, die voor een afleesapparaat bij de kassa wordt gehouden. Het bedrag wordt direct van de rekening afgeschreven. In Zuid-Korea wordt al een kwart van de betalingen zo gedaan.

In Nederland duurt het nog even voor we zover zijn, zegt Mak. ,,Mobiel betalen verbindt de bancaire wereld met de telecomwereld. Dus moeten ook de spelregels op elkaar worden afgestemd. Een heet hangijzer is of de chip met de bankgegevens op de sim-kaart of op een apart geheugenkaartje wordt gezet. In het laatste geval houden de banken meer zeggenschap, zoals ze nu gewend zijn bij de pinpassen.''

Vertrouwd alternatief

De digitalisering van het Europese betalingsverkeer is eveneens een obstakel, omdat winkeliers en klanten een vertrouwd alternatief hebben. In Nederland loopt een proef in het Amsterdamse World Trade Center. Binnenkort volgt een test bij supermarktketen C1000 waarbij klanten met hun mobiel afrekenen, statiegeld innen en virtuele zegeltjes sparen. ,,Nederlanders kunnen overal betalen en geld opnemen met de pinpas'', zegt Mak. ,,Het nut van mobiel betalen zit dan ook vooral in aanvullende diensten, zoals de mogelijkheid digitaal waardepunten te sparen of informatie op te vragen.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.