Luister naar

Zeebeving nationaal trauma voor Zweden

Nieuws
STOCKHOLM/OSLO - 'Kent u iemand die wordt vermist in Zuidoost-Azië? Publiceer hier uw oproep en foto'. 'Weet u waar deze personen zijn?' 'Charlie Werkelin, 6, en Max Werkelin, 4, beiden hebben blond haar en blauwe ogen...'
correspondente Windy Kester
donderdag 30 december 2004 om 00:34

Vrijwel alle Zweedse en Noorse kranten hebben de afgelopen dagen ruimte ingericht voor dit soort oproepen. In de laatste hoop dat iemand een glimp van vermiste familieleden heeft opgevangen, plaatsen vertwijfelde nabestaanden advertenties. Gevraagd wordt contact op te nemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Rode Kruis of direct met de familieleden.

De vloedgolf is in Scandinavië - meer nog dan in Nederland - het gesprek van de dag. De hele dag zijn er extra nieuwsuitzendingen. Telefoonnummers van psychologen en hulpdiensten en de gironummers van hulporganisaties komen prominent in beeld en worden in alle grote kranten afgedrukt. Mobiele telefoons piepen vanwege een sms-kettingoproep die dinsdag in gang werd gezet. 'Sla het vuurwerk dit jaar over. Geef het geld liever aan het Rode Kruis. Stuur dit bericht door!'

De meesten van de Europese toeristen die in Thailand en op Sri Lanka worden vermist zijn Scandinaviërs. Er bevinden zich ongeveer 22.000 Zweden in het getroffen gebied en gevreesd wordt voor het leven van in ieder geval duizend. Noorwegen twijfelt nog over het lot van bijna 500 burgers. Zo'n 200 Denen worden vermist. De Duitse bondskanselier Schröder zei gisteren dat er door het natuurgeweld zeker 26 landgenoten zijn omgekomen. Ongeveer duizend Duitsers worden nog vermist.

Met name het gebied rond Phuket in Thailand is al enkele decennia een populaire wintervakantiebestemming voor Scandinaviërs. Reisorganisaties bieden in de donkere maanden goedkope vluchten aan. De toeristen verzamelen zich meestal in hele kolonies rond Scandinavische bars en hotels, zoals de Nederlanders in bijvoorbeeld Lloret de Mar.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Laila Freivald reisde gisteren naar dit 'little Sweden' om ter plaatse een overzicht van de ramp te krijgen. ,,Er zijn weinig mensen in Zweden die niet een persoonlijke link hebben met deze tragedie. We vrezen dat we veel Zweedse burgers nooit zullen terugvinden'', zei ze bij haar vertrek.

Freivald spreekt van een nationaal trauma. Er is veel kritiek op de manier waarop de autoriteiten de hulpverlening hebben aangepakt. Volgens veel slachtoffers werden zij de eerste dagen aan hun lot overgelaten. De ambassades zouden onbereikbaar zijn en de reisorganisaties kwamen ook nauwelijks met informatie. ,,De Italianen, de Finnen, iedereen is naar huis. Er zijn hier alleen nog maar Zweden en Noren'', vertelt een vrouw over de telefoon vanuit het ziekenhuis in Phuket. ,,Waarom zijn wij nog niet opgehaald?''

Dit gaat de komende dagen wel gebeuren. De Scandinavische vliegmaatschappij SAS heeft gisteren een luchtbrug opgezet met het getroffen gebied. Een operatie, die een samenwerking is tussen SAS en de Zweedse, Deense en Noorse regeringen, moet medicijnen en hulpgoederen naar het gebied brengen en op de terugweg gestrande Scandinaviërs oppikken.

Op de luchthavens van Stockholm, Oslo en Kopenhagen zijn crisiscentra ingericht waar de slachtoffers psychische hulp krijgen. Veel van hen komen aan in de vrieskou in een korte broek en T-shirt. Onder hen zijn ouderloze kinderen, die te klein zijn om te vertellen hoe ze heten en waar ze eigenlijk vandaan komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.