Luister naar

Uganda moet Congo vergoeding betalen

Nieuws
DEN HAAG - Met zijn militaire interventie tussen 1998 en 2003 heeft Uganda de soevereiniteit van buurland Congo geschonden. Ook heeft de Ugandese regering het internationaal recht aan haar laars gelapt, omdat haar soldaten plunderden, moordden en martelden in Congo. De regering in Kampala dient hiervoor een schadevergoeding te betalen.
van onze redactie buitenland
dinsdag 20 december 2005 om 09:11

Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties, gisteren uitgesproken. Congo eist nu van Uganda een schadevergoeding van tussen de zes miljard en tien miljard dollar. De beide landen mogen over de hoogte van het bedrag onderling afspraken maken. Pas als ze er niet uitkomen, zullen de rechters erover beslissen na nieuwe hoorzittingen in het Haagse Vredespaleis. De rechters hebben evenwel al laten weten de eis van Congo 'juist' te vinden.

De Democratische Republiek Congo (DRC) reageerde verheugd op de uitspraak. ,,Laat dit een les zijn voor al onze buren'', aldus regeringswoordvoerder Henri Mova Sakanyi, die aangaf dat zijn regering ook Rwanda ter verantwoording wil roepen.

Rwanda viel, net als Uganda, in 1998 de DRC binnen. Maar Congo sleepte in 1999 alleen Uganda voor het Gerechtshof. De inval door Uganda en Rwanda had plaats nadat door hen gesteunde rebellengroeperingen de wapens hadden opgenomen om toenmalig president Laurent Kabila ten val te brengen. Kabila op zijn beurt kreeg steun van Namibië, Angola en Zimbabwe.

Volgens de president van het ICJ, Shi Jiuyong, zorgden Ugandese troepen voor ,,een klimaat van terreur, dat het hele leven van het hele Congolese volk in z'n greep kreeg''. De Ugandezen trainden onder meer kindsoldaten en probeerden diverse stammen in Congo tegen elkaar op te zetten.

Uganda had gezegd ,,uit zelfverdediging te hebben gehandeld''. Ook verklaarde het dat in dorpen waar gemoord werd geen Ugandese troepen aanwezig waren. In een VN-rapport uit 2001 werd geconcludeerd dat Rwanda and Uganda in eerste instantie Congo waren binnengevallen 'om hun grenzen veilig te stellen'. Rebellen vielen vanuit de DRC namelijk regelmatig de buurlanden aan. Later echter werd de aanwezigheid van waardevolle mineralen in Congo de belangrijkste reden om in het land te blijven, aldus het rapport.

Overigens gaf het ICJ ook Congo een veeg uit de pan, omdat het had verzuimd buitenlandse diplomaten te beschermen. In de hoofdstad Kinshasa werd de Ugandese ambassade aangevallen en in 1998 werden Ugandese diplomaten mishandeld bij aankomst op het vliegveld Ndjili.

Het hof wil dat de RDC Uganda voor deze beide feiten een schadevergoeding betaalt.

Tegen de uitspraken van het ICJ kan geen beroep worden aangetekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.