Luister naar

Vrouwenvleugel in Afghaans ziekenhuis

Nieuws
Het ziekenhuis in Tarin Kowt heeft sinds kort een vrouwenvleugel. Afghaanse vrouwen staan er in de rij om hulp te krijgen. Van hun mannen mogen ze niet blijven overnachten.
Marloes de Koning
dinsdag 16 september 2008 om 09:42

TARIN KOWT - Feruza (25) zit met gevouwen benen met haar baby op een ziekenhuisbed. Ze heeft haar blauwe sluier losjes omgehangen. De ogen van het uitgedroogde jochie in haar armen bollen uit hun kassen. Ze lijkt niet blij met dit vierde kind en sombert over de toekomst. ,,Hoe meer kinderen, hoe moeilijker mijn leven.''

Gezinnen met tien kinderen zijn in de Afghaanse provincie Uruzgan heel gebruikelijk. Anticoneptie is er onbespreekbaar.

Zieke vrouwen te over, maar van de acht bedden in de koele ziekenzaal zijn er vijf onbezet. Mannen in Uruzgan staan hun vrouwen zelden toe opgenomen te worden, zelfs niet nu een aparte vrouwenvleugel is geopend. Een dikke muur scheidt ze van de mannenwereld.

Op de binnenplaats is het moeilijk niet over de gehurkte vrouwen en talloze kinderen te struikelen. Per dag melden zich zo'n 350 vrouwen. Ze verdringen elkaar bij het loketje waar ze zich moeten registreren en gluren door de ramen van het dokterskamertje, waar een mannelijke en een vrouwelijke arts naast elkaar de patiënten ontvangen.

De deur staat open, kinderen lopen in en uit. Binnen bij de arts gaan sommigen op een stoel zitten, anderen hurken naast het bureau.

De doktoren zien veel brandwonden door ongelukken bij het koken, abcessen en klachten door lage bloeddruk en ondervoeding. In een andere kamer krijgen vrouwen en kinderen inentingen tegen polio, DTP en tetanus.

Wie een recept van de dokter heeft gekregen, steekt het door een raam naar de apotheker, tevens religieus leider. De man met lange grijszwarte baard en tulband zit achter een tafel vol pillen en zalfjes.

De directeur van het ziekenhuis maakt een ronde langs de artsen en verpleegsters. Kan iemand bloed doneren? Een uur eerder is een vrouw met steekwonden binnengebracht, vermoedelijk aangevallen door haar man. Ze heeft twee liter bloed nodig, maar er is nog maar één liter.

In een lokaal achterin het gebouw krijgen twaalf jonge vrouwen les. Ze worden in twee jaar tijd opgeleid tot vroedvrouw, waaraan in Uruzgan een groot gebrek is. Dertig procent van de kinderen sterft voor de vijfde verjaardag. Bij zestien van de duizend bevallingen overlijdt de vrouw, somt dokter Ajab Noor op. Hij werkt voor de Afghaanse hulporganisatie die de opleiding heeft opgezet en de renovatie en modernisering van het ziekenhuis heeft geregeld (AHDS). Nederland betaalt jaarlijks 2,5 miljoen euro mee aan AHDS. De Europese Commissie besteedt via de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid nog eens twee miljoen euro aan AHDS in Uruzgan.

In de schaduw op de binnenplaats zit een oudere vrouw in grijze jurk met zwarte omslagdoek. Ze is met haar dochters, schoondochter en tien kinderen naar het ziekenhuis gekomen.

De groep is met de auto vanuit een dorp tien kilometer van Tarin Kowt gereden. Een gevaarlijke rit, vertelt de oudste vrouw, door de bermbommen en doordat taliban niet wilde dat de dorpelingen naar de provinciehoofdstad gaan, want die is onder controle van de regering.

De jongere vrouwen houden hun boerka aan terwijl ze praten. Veel andere vrouwen laten zich in de beschermde omgeving van het ziekenhuis wel zien. Ze dragen gouden sieraden, hebben hun nagels oranje geverfd en soms hebben ze ook hun lippen gestift.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.