Luister naar

CDA en PvdA graven zich in

Nieuws
DEN HAAG - Voor twee partijen die samen een nieuwe regering willen vormen, zijn CDA en PvdA wel erg afstandelijk. Soms zelfs vijandig. Zo reageerde het CDA verbolgen dat de PvdA niet massaal CDA-kandidaat Gerda Verburg steunde, toen zij deze week voorzitter van de Tweede Kamer wilde worden. De PvdA op haar beurt begrijpt alle gevoeligheden niet goed.
Jaco van Lambalgen
donderdag 6 februari 2003 om 11:09

,,We blijven onze eigen koers varen,'' benadrukt Jeltje van Nieuwenhoven, de nummer twee van de sociaal-democraten. ,,Je moet de zaken wel uit elkaar houden.''

Beide partijen bekijken elkaar met argusogen. Ze zijn in de formatie tot elkaar veroordeeld. In de eerste ronde van de echte onderhandelingen, die deze week begint, is het vooral zaak de stellingen zo stevig mogelijk te betrekken. Geen van de partijen wil te vroeg iets weggeven aan de ander.

De manier waarop ze zich ingraven verschilt echter sterk. Bij het CDA is 'vertrouwen' het sleutelwoord. De PvdA moet eerst maar eens bewijzen dat ze als onderhandelingspartij te vertrouwen is. En na alle beledigingen aan het adres van het CDA in het recente verleden, toen het CDA in de oppositie zat en de PvdA regeerde, moet de PvdA dat vertrouwen winnen. Daarbij telt voor de christen-democraten alles mee. Van een debat over Irak tot de verkiezing van de kamervoorzitter.

,,We kunnen wel vergeven, maar we vergeten niet,'' waarschuwde CDA'er van der Knaap, toen bleek dat de PvdA dinsdag massaal nìet voor Verburg had gestemd. Het CDA had PvdA-leider Wouter Bos vooraf nog laten weten dat de fractie het zeer op prijs zou stellen als een aantal sociaal-democraten bij wijze van gebaar Verburg zou steunen. Dat Bos zijn fractie blijkbaar niet heeft meegekregen pleit niet voor zijn leiderschap, zo fluisterden CDA'ers in de wandelgangen.

Dat zien ze bij de PvdA even anders. ,,Bos heeft gezegd dat de keuze van de voorzitter een open kwestie was,'' zegt Kamerlid Verbeet. ,,We gaan toch niet achter het CDA aanlopen? Het CDA heeft ook niet laten weten dat het behoefte aan een 'signaal van vertrouwen' had'', aldus Verbeet. ,,Als Bos ons had opgeroepen om op Verburg te stemmen, dan hadden we dat gedaan,'' verzekert ze. Om maar gelijk het verhaal uit de wereld te helpen dat Bos de wind er niet onder zou hebben in de fractie.

De PvdA wil de kabinetsformatie vooral los zien van de gewone politiek. De onderhandelingen worden gevoerd door Bos, maar het gewone leven gaat wel door. ,,We bepalen per onderwerp wat we doen,'' benadrukt Van Nieuwenhoven. De fractie vreest ook dat het CDA te veel gaat leunen op zijn machtspositie als grootste partij. ,,Toen Verburg verloren had, ging ik haar even de hand drukken, en je voelde gelijk de arrogantie van het CDA,'' zegt PvdA'er Van Heemst. ,,De hele sfeer was weer van: wij zijn wel de grootste.'' De PvdA op haar beurt zet zwaar in op haar verkiezingswinst. De kiezers willen blijkbaar een centrum-linkse regering en dus moet ook het CDA buigen.

En zo houden beide partijen elkaar gevangen. Het echte werk gaat nu beginnen. De financiële paragraaf in de onderhandelingen is cruciaal. Het CDA wil de staatsschuld snel aflossen en moet daarvoor minstens 14,5 miljard euro bezuinigen in 2007. De PvdA wil zich echter niet vastleggen op strakke financiële afspraken. De partij wil ruimte overhouden voor extra investeringen in zorg en onderwijs.

Het komt er de komende weken voor beide fracties op aan. Beide willen de beloften uit de verkiezingscampagne waar maken en tegelijk niet de indruk wekken iets weg te geven aan de ander. Terwijl PvdA-voorman Bos en CDA-leider Balkenende langzaam aan elkaar wennen en zelfs af en toe met elkaar bellen, zullen de vertrouwelingen van beide leiders elkaar nog wel even van achter de opgeworpen stellingen blijven belagen. Het CDA met het gebrek aan vertrouwen als wapen, de PvdA schermend met de arrogantie van het CDA. De leiders moet immers een uitweg geboden worden, mochten de onderhandelingen alsnog mislukken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.