Luister naar

Bos: waarden als nieuwe ideologie

Nieuws
DEN HAAG - Politieke partijen zijn niet ten dode opgeschreven. Ze moeten niet voorbijgaan aan de toegenomen rol van personen in de politiek, de mediainvloed, de zwevende kiezer en zappende kijker.
van onze redactie politiek
donderdag 30 oktober 2003 om 09:43

PvdA-leider Wouter Bos plaatste deze kanttekening bij een debat rond het 24e jaarboek van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Dat jaarboek heeft als thema de druk waaronder politieke partijen staan als gevolg van bovengenoemde ontwikkelingen.

Bos erkende de toegenomen rol van personen in een tv-democratie. Dat wil niet per se zeggen dat de politieke partijen niet meer van belang zijn. Zelfs de opkomst van het fenomeen Pim Fortuyn kan niet dienen als bewijs van de stelling dat het Nederlandse partijenstelsel zijn tijd heeft gehad. ,,Omdat Fortuyn niet aan regeren kon toekomen, blijft dat een onbewezen stelling'', aldus Bos. Volgens hem moeten partijen op een ,,verstandige manier omgaan'' met zaken die verband houden met de opkomst van de 'entertainmentcultuur'. Een cultuur die ook de politiek via de massa-media, vooral de televisie, diepgaand beïnvloedt. Bos stelde dat de 'personendemocratie' niet ten koste hoeft te gaan van de ideologie in de politiek. ,,Ik denk zelfs dat naarmate de rol van personen in de media-demcoratie groeit, de noodzaak van ideologie ook toeneemt.'' Wel is het volgens Bos zo dat een ouderwets beginselprogramma niet meer kan in deze eeuw. ,,Dat is te statisch en doet geen recht aan de snelheid en complexiteit van onze samenleving.'' Bos daagde zijn partij uit de ,,waarden van de sociaal-democratie'' te benoemen als ,,nieuwe ideologie''. Met die waarden kan de partijleider het vertrouwen van de kiezers winnen en vasthouden.

Oud-VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal herhaalde zijn eerder geuite waarschuwingen over de beeldcultuur. Die beeldcultuur is dermate dominant geworden dat de gevaren te weinig onder ogen worden gezien. Zijn opmerking: ,,televisie is wel leuk, maar onderweg zijn we de rechtsstaat kwijtgeraakt'', leverde de VVD'er veel applaus op. Dijkstal wees erop dat media hun eigen agenda voeren die direct is gekoppeld aan kijkcijfers. ,,Berlusconi met zijn eigen media in Italië heeft wat dat betreft grenzen overschreden''. Ook die opmerking van Dijkstal werd instemmend begroet. Dijkstals opponent, de politicoloog Van Praag, stelde dat kritiek op de media en op de beeldcultuur van alle tijden is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.