Luister naar

Onvrede bij CU/SGP over Eurofractie

Nieuws
DEN HAAG - Er bestaat voor de eurofractie van ChristenUnie/SGP maar weinig waardering. Slechts een schamele 51 procent van de achterban is tevreden over het functioneren van die fractie.
van onze redactie politiek
vrijdag 9 april 2004 om 23:22

Dat blijkt uit een europa-enquête die het studieblad Denkwijzer van de ChristenUnie vandaag publiceert. Op het congres waar de lijsttrekker van de ChristenUnie werd verkozen, 24 januari, werd de enquête uitgereikt. 149 personen vulden die in. Via internet werden er nadien nog 52 formulieren ingevuld. Van de 201 ingevulde enquêtes zijn er 180 bij de ChristenUnie aangesloten.

Opvallend is dat van de aanwezige bestuursleden op het januari-congres 41 procent aangaf het functioneren van de eurofractie niet te volgen of er weinig van af te weten. Diezelfde bestuursleden werden wel geacht hun stem uit te brengen over het verkiezingsmanifest en de lijsttrekker. De jongeren die de enquête invulden, zijn in meerderheid niet tevreden over de eurofractie (39 procent tegenover 31 wel tevreden).

Ook de gevolgde procedure om uit twee personen een lijsttrekker te kiezen, wordt door de achterban niet gewaardeerd. Eén op de drie is tevreden met de gang van zaken, eveneens eenderde vindt dat het bestuur zelf met een voordracht had moeten komen en de rest is van mening dat de kiesverenigingen uit nog meer kandidaten hadden moeten kunnen kiezen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid (58 procent) tegen toetreding van Turkije bij de EU is. Meer in het algemeen bestaat er bij de onderzochten weinig vertrouwen in de aanstaande uitbreiding van de EU met tien lidstaten. Slechts 34 procent ziet die uitbreiding met vertrouwen tegemoet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.