Luister naar

VN vragen hulp van Máxima en Mathilde

Nieuws
DEN HAAG/NEW YORK - Prinses Máxima gaat zich het komende jaar als adviseur van de Verenigde Naties inzetten voor het Internationale Jaar van het Microkrediet - het geven van kleine leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Die leningen blijken al jaren een effectief middel te zijn in de strijd tegen armoede in de Derde Wereld.
van onze redactie samenleving
dinsdag 9 november 2004 om 10:09

De Verenigde Naties hebben 2005 uitgeroepen tot het jaar waarin microkrediet extra aandacht moet krijgen. Máxima kan daarbij goed helpen, zo is in New York bedacht. Zij heeft immers ervaring in de bankwereld - in New York werkte ze bij de Deutsche Bank - en ook kennis van de economie.

Haar Belgische 'collega' prinses Mathilde en koningin Rania van Jordanië zijn door de VN voor hetzelfde doel gevraagd om wereldwijd op te treden als 'ambassadrices van de microfinanciering'.

,,Máxima heeft de uitnodiging graag aangenomen'', aldus een woordvoerder van de RVD. Het past ook in haar programma, nu de officiële kennismakingsperiode met Nederland teneinde loopt. De prinses had al aangegeven haar werkzaamheden te zullen uitbreiden. Voor deze nieuwe taak zal Máxima een paar keer per jaar naar New York moeten reizen. Volgende week is ze met Mathilde in het VN-hoofdkwartier wanneer het officiële startsein wordt gegeven voor het microkredietjaar.

Ook Máxima zal her en der in de wereld projecten bezoeken. Enerzijds om te kijken hoe het geven van leningen in de praktijk uitpakt en anderzijds om publiciteit voor die projecten te krijgen, zoals echtgenoot Willem-Alexander nu ook al doet als beschermheer van het mede door de VN ingestelde Global Water Partnership.

Máxima maakt deel uit van een groep van zeventien adviseurs, onder wie ook Marilou van Golstein Brouwers (directeur bij de Triodos bank) en Diederik Laman Trip (bestuursvoorzitter ING). ING is een van de belangrijkste sponsors van het VN-jaar. De raadgevers gaan voor de VN optreden als denktank. Veel mensen in ontwikkelingslanden kunnen niet vooruit, door een eigen bedrijf te beginnen bijvoorbeeld, omdat ze geen geld kunnen lenen.

Het gaat vaak maar om kleine bedragen. Genoeg bijvoorbeeld voor een vrouw in Bangladesh om een mobiele telefoon te kopen, waarmee dorpsgenoten door familieleden in het buitenland kunnen worden gebeld - waarmee de vrouw dan wat geld verdient als éénpersoons belwinkel - en boeren op de hoogte kunnen blijven van marktprijzen. De behoefte aan kleine leningen is veel groter dan het aanbod.

De VN willen daar verandering in brengen. Niet alleen gespecialiseerde banken of financiële instellingen moeten hulp bieden, maar ook regeringen en grote banken. De groep van adviseurs met Máxima is gevraagd daarbij te helpen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.