Luister naar

Spanjaarden stemmen voor grondwet Europese Unie

Nieuws
BARCELONA/BRUSSEL - De Spanjaarden hebben ingestemd met de Europese grondwet. In een volksraadpleging stemde zondag 76,6 procent v&243;&243;r, 17,2 procent tegen en iets meer dan 6 procent blanco. De opkomst was niet erg hoog, bijna 42 procent.
van onze redactie buitenland
dinsdag 22 februari 2005 om 09:46

De regering-Zapatero zal de nieuwe grondwet, samen met het advies van de bevolking, voorleggen aan het Spaanse parlement. Uitgezonderd een paar kleine linkse partijen steunen alle politieke partijen in Spanje de constitutie.

In heel Europa is de Spaanse volksraadpleging met grote belangstelling gevolgd. Het was de eerste van een hele reeks in de Europese Unie over dit onderwerp. De grondwet moet door alle 25 lidstaten van de Europese Unie worden goedgekeurd om van kracht te kunnen worden.

Het referendum verliep zonder incidenten. Meer dan honderdduizend extra politiemensen beveiligden de stembureaus.

Staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) toonde zich gisteren in Brussel verheugd over de afloop van het Spaanse referendum. Hij zei ,,zeer gelukkig'' te zijn dat de reeks referenda zo begonnen is.'' Nederland en Frankrijk zijn waarschijnlijk de volgende landen met een referendum. In Nederland vindt de volksraadpleging naar verwachting eind juni plaats.

Nicolaï en zijn Europese collega's, die allen voorstanders zijn van de grondwet, spraken gisteren over de mogelijke lessen van de Spaanse campagne. ,,Wat in Spanje goed heeft gewerkt, is de medewerking van anderen dan de gebruikelijke politici, zoals Johan Cruijff en Europese leiders'', aldus Nicolaï. De staatssecretaris heeft echter geen plannen om zelf bekende sterren of Europese leiders in te schakelen.

Ook televisiespotjes heeft hij niet gepland. Hij rekent erop dat allerlei mensen en organisaties uit zichzelf over de ontwerpgrondwet gaan praten. De VVD'er heeft wel partijgenote en eurocommissaris Neelie Kroes bereid gevonden voor de 'ja'-campagne: ,,Ze gaat uitleggen dat producten goedkoper worden door haar strijd tegen kartels''.

In navolging van zijn Spaanse collega gaat Nicolaï ook op scholen de Europese grondwet uitleggen. Hij hoopt dat leerlingen zijn positieve woorden overbrengen op hun ouders.

Nicolaï zegt niet van de Nederlanders te verwachten dat ze de Europese grondwet geheel lezen. ,,Als ze de kern maar kennen''. Nicolaï ziet zich niet als regisseur van een 'ja'-campagne, benadrukte hij nog. Wel is hij bereid desnoods 1,5 miljoen euro extra te betalen aan 'ja'-acties, als hij vindt dat de 'nee'-campagne te sterk wordt. In Nederland mag de referendumcommissie 1 miljoen uitgeven. Spanje had daarvoor 7,5 miljoen euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.