Luister naar

'Radicalisme komt van eigen bodem'

Nieuws
DEN HAAG - Het is een gevaarlijk vooroordeel te denken dat radicalisme, dat bijvoorbeeld tot de moord op Theo van Gogh leidde, van buiten komt. De radicaal die terrorisme in de zin heeft, zal zich in het algemeen onopvallend kleden en gedragen.
van onze redactie politiek
woensdag 26 oktober 2005 om 06:58

Die algemene waarneming moet de Nederlandse bevolking ertoe brengen te erkennen dat het radicalisme in Europa, dat islamitisch geïnspireerd is, een probleem van eigen bodem is. Zolang ontkend wordt dat het ,,onze mensen zijn en ons probleem is, zolang zullen we ook de kans missen om het effectief aan te pakken en uitzicht te krijgen op een bevredigende en duurzame oplossing''.

Die stelling poneerde minister Donner (Justitie) gisteravond tijdens een 'nieuwscollege' van NRC Handelsblad in samenwerking met de Haagse vestiging van de Leidse Universiteit. De bewindsman verdedigde de reeks maatregelen en wetten die het kabinet heeft genomen en nog in petto heeft om de terroristische dreiging effectief aan te kunnen pakken.

Politici die met rigoureuze maatregelen elk risico willen uitsluiten, laten zich volgens Donner leiden door ,,angstpolitiek''. Dat verwijt geldt ook hen die elke maatregel tegen terrorisme bestempelen als een aantasting van de rechtsstaat. In het bewaren van een gezonde spanning tussen democratie en rechtsstaat zijn ,,moedige'' mensen nodig. Donner bedoelde daarmee dat het nodig is zekere risico's te aanvaarden en tegelijk de bereidheid hebben wetten te veranderen ter bescherming van de samenleving. ,,Het vergt wijsheid om verantwoord tussen die twee te kunnen onderscheiden.''

Hij waarschuwde voor een doorslaan in de strijd tegen radicalisering. Wanneer de ene terreurbestrijder 'de' islam als bron van het kwaad ziet en de ander radicalen zonder vorm van proces wil opsluiten, is het hek van de dam. ,,Als we daar eigener beweging al toe bereid zijn, waar hebben we terroristen dan nog voor?'', prikkelde Donner zijn gehoor.

De erkenning dat het radicalisme 'ons probleem' is, maakt het volgens Donner mogelijk iets te doen aan het probleem zelf. Daarbij is veel meer nodig dan enkel overheidsingrijpen. Het strafrecht is maar beperkt inzetbaar en bestrijding van radicalisme vergt volgens Donner een brede aanpak.

Godsdienstoorlog

De minister wees op het feit dat de meeste slachtoffers van het islamitisch geïnspireerde geweld in islamitische landen gevallen zijn. ,,Het islamitisch radicalisme voedt zich weliswaar met godsdienstige overtuigingen, maar radicalisme op zichzelf of zelfs fundamentalisme is niet typisch godsdienstig.'' Mensen die radicalisme voorstellen als onvermijdelijke uitwas van de islam sturen volgens Donner aan ,,op een godsdienstoorlog en zijn niet uit op een oplossing''.

De bewindsman verzette zich ook tegen de marxistische redenering die alle nadruk legt op de sociaal-economische omstandigheden, waardoor mensen wel radicaal moeten worden. Het proces van radicalisering is in de visie van Donner veeleer een psychologisch proces waarbij persoonlijke karaktertrekken, individuele (geloofs)overtuiging, groepsdynamiek en sociale processen een rol spelen. Dat individuele proces maakt het volgens hem extra moeilijk de oorzaken van radicalisering weg te nemen. Het beste is radicalen te isoleren van hun omgeving en ze niet samen op een hoop te vegen. Het uitgangspunt van het beleid moet volgens Donner zijn: ,,Wie niet tegen mij is, is voor mij, althans: die kan ik voor mij winnen''.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.