Luister naar

'SPD moet duidelijkheid verschaffen'

Nieuws
BERLIJN - Duitse christen-democraten houden serieus rekening met vervroegde verkiezingen, nu de beoogde coalitiepartner SPD in een diepe crisis is geraakt door het plotselinge aanstaande vertrek van partijvoorzitter Franz Müntefering (65).
correspondent Wierd Duk
woensdag 2 november 2005 om 09:48

,,Het is helemaal open of er wel een grote coalitie komt. De SPD moet nu duidelijkheid verschaffen'', zei gisteren Jürgen Rüttgers, de premier van de belangrijkse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

CDU/CSU en SPD voeren sinds enkele weken coalitiebesprekingen. Die staan onder een heel ander gesternte nu Müntefering, die voor de sociaal-democraten de onderhandelingen leidde, door de eigen partijtop is geschoffeerd.

Maandag zei Müntefering zich niet herkiesbaar te stellen als SPD-voorzitter nadat 'zijn' kandidaat voor de post van secretaris-generaal door het partijbestuur was weggestemd. In plaats van Kaja Wasserhövel werd een linkse rivale van Müntefering, de 35-jarige Andrea Nahles, gekozen.

De beoogde minister van Economische Zaken in een zwart-rode coalitie, Edmund Stoiber, maakte gisteren officieel bekend in Beieren te blijven, waar hij minister-president is. De CSU-leider ziet niets in samenwerking met een ongedisciplineerde SPD, die in zijn ogen naar links opschuift. In plaats van Stoiber moet nu Michael Glos, de huidige fractievoorzitter van de CSU in de Bondsdag, Economische Zaken gaan leiden.

Stoibers aftocht stuit ook bij de eigen christen-democraten op felle kritiek. ,,In tijden van instabiliteit moet de CSU moedig handelen'', zei Theo Waigel, voormalig CSU-voorzitter. ,,Als Stoiber denkt in München verder te kunnen gaan waar hij opgehouden is, dan vergist hij zich.''

Volgens de krant Rheinische Post wordt in CDU/CSU-kringen openlijk gespeculeerd over de datum van vervroegde Bondsdag-verkiezingen. Als meest geschikte datum wordt 26 maart genoemd omdat dan al in enkele deelstaten verkiezingen plaatshebben. Maar CDU-secretaris-generaal Volker Kauder benadrukte dat zijn partij blijft streven naar een coalitie met de SPD.

Müntefering schreef gisteren in een brief aan zijn partijgenoten vast te houden aan zijn wens vice-kanselier en minister te worden in een kabinet-Merkel. In de brief zegt hij verder als lid van een toekomstige regering te willen helpen bij de verjonging van de SPD-top. Ook streeft hij naar een nauwe samenwerking met degenen die zijn partij in de toekomst gaan leiden.

Vooralsnog heerst binnen de SPD echter ontzetting over de chaotische ontwikkelingen. Partijleden eisen drastische personeelswijzigingen in het partijbestuur. Een aantal van hen wil dat Müntefering zijn beslissing herroept. Andrea Nahles zegt niet uit te sluiten dat zij zich terugtrekt voor de post van secretaris-generaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.