Luister naar

VVDers vrezen plek in oppositiebankjes

Nieuws
Mark Rutte lijkt alles mee te hebben. De lijsttrekker van de VVD is jong en intelligent, hij heeft een helder partijprogramma en een sterke nummer twee naast zich. Toch dreigt Rutte ten onder te gaan in het geweld van de kemphanen Bos en Balkenende. Bij de VVD wordt gesomberd: ,,Dit is de opmaat voor de oppositie.
Wierd Duk Erwin Buter
vrijdag 10 november 2006 om 21:35

DEN HAAG - Het zit Mark Rutte niet mee. Elke werkdag zet hij zich blijmoedig aan zijn videoboodschap Beschuit met Mark, hij reist stad en land af, maar de media hebben alleen oog voor Wouter Bos en Jan Peter Balkenende. ,,Rutte is als nieuwe lijsttrekker nog onbekend bij het grote publiek, geeft zijn woordvoerder Friso Fennema toe. ,,Dat maak je in een paar weken niet goed.

Campagnestrategen, zelfbenoemde experts en ook enkele VVD-fractieleden uitten openlijk kritiek op de VVD-lijsttrekker. ,,Het imago van Rutte is te flets, vindt imagospecialist Albert Roele. ,,Hij schiet tekort. Roele vindt dat Rutte moet worden vervangen door Rita Verdonk, de nummer twee. Met haar aan het roer zouden de liberalen volgens Maurice de Hond enkele zetels meer halen.

Ton Elias, communicatiedeskundige en 23e op de VVD-kieslijst, ergert zich enorm aan dergelijke adviezen. ,,Wacht de tv-debatten maar af. Daar zal Rutte bij zitten en hij zal het goed doen. Dan kijken drie miljoen mensen. Van de kiezers heeft 46 procent zijn keuze nog niet gemaakt. Er ligt dus nog een enorm potentieel aan zetels.

De VVD heeft 26 zetels in de huidige Kamer en de partij schommelt in de peilingen rond de 23. VVD-erelid Henk Vonhoff vreest dat zijn partij regeringsdeelname kan vergeten. ,,Dit zijn verkiezingen zoals ooit met Romme en Drees, in de jaren vijftig. Tijdens de verkiezingen laten ze flinke tegenstellingen zien en daarna gaan ze gewoon met elkaar regeren. Voor CDA en PvdA geldt in 2006 hetzelfde. ,,Dit is de opmaat voor de oppositie. Een alternatief voor een CDA/PvdA-coalitie is er niet.

Het probleem met de VVD is dat de partij té veel gezichten heeft, zegt Jan Kleinnijenhuis, hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. ,,In het algemeen bepaalt de lijsttrekker het gezicht van de partij. Maar daarin is Rutte niet geslaagd. Henk Kamp en Rita Verdonk, VVDers met duidelijke themas, krijgen zelfs meer aandacht. Bovendien slagen de liberalen er niet in een duidelijke politieke tegenstander te creëren. ,,Het CDA doet er van alles aan om te voorkomen dat de VVD nieuwswaardig wordt. En dat lukt ze uitstekend.

Inderdaad, Mark Rutte kan ideeën lanceren, boude uitspraken doen (De EU moet de onderhandelingen met Turkije stopzetten of Het gedrag van Balkenende is potsierlijk) en voor de zoveelste keer beweren dat hij en Verdonk echt op één lijn zitten, niemand die reageert. Kleinnijenhuis: ,,Het nieuws is dat de PvdA het gaat afleggen tegen het CDA. En als je, zoals de VVD nu, eenmaal negatief in het nieuws bent, wordt dat gebrek aan succes het nieuws. Dan gaat iedereen aan jou vragen hoe het komt dat het niet loopt. Dan heb je het politieke momentum verloren.

Voor VVD-coryfee Hans Wiegel zit er niks anders op dan een keiharde eindstrijd in te zetten. De slechte peilingen noemt Wiegel heel vervelend. Maar net als Vonhoff denkt hij dat de partij nog wel op 28 zetels kan uitkomen.

Dan moeten wel de kiezers die dreigen over te lopen naar klein rechts (Geert Wilders, Marco Pastors) binnenboord blijven. Rutte heeft al toegezegd een nog hardere en fellere toon aan te zullen slaan.

,,En hij kan bikkelhard zijn, weet Ton Elias. ,,Voor hem geldt hetzelfde als wat CDA-aartsvader Piet Steenkamp ooit zei over Van Agt: een blok beton met bloemetjes eromheen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.