Europarlement groeit naar 785 leden

Nieuws
STRAATSBURG - Het Europees Parlement groeit op 1 januari naar 785 leden.
anp
dinsdag 14 november 2006 om 11:07

Door de toetreding van Bulgarije en Roemenië komen er dan 53 leden bij. Het hoge aantal is net geen record. In mei 2004 waren er enkele weken 788 leden door de komst van tien nieuwe EU-landen, aldus een woordvoerster van het parlement dinsdag. Het EU-parlement, dat beslist en adviseert over voorstellen van de Europese Commissie, is van plan in 2009 in te schikken tot 736 leden: alle 27 EU-landen mogen dan iets minder afgevaardigden sturen. Nederland gaat terug van 27 naar 24 zetels. Europarlementslid Jules Maaten (VVD) vindt het aantal echt te hoog. ,,Een werkbaar aantal ligt rond de 700 leden'', zegt hij. ,,Het aantal is zo groot, dat je bureaucratisch moet gaan werken. En omdat het aantal onderwerpen niet toeneemt, gaan de discussies wel erg op de millimeter. Gelukkig is het aantal van 785 leden maar tijdelijk.''

Bulgarije stuurt 1 januari 18 leden, Roemenië 35. De politici zijn vooralsnog benoemd en niet gekozen. Het zijn overwegend waarnemers die de afgelopen maanden al mochten aanschuiven bij vergaderingen van het parlement. Komend voorjaar houden de twee Oost-Europese landen verkiezingen voor het Europees Parlement. Naar verwachting komt de omstreden extreemrechtse Aanvalspartij (Ataka) uit Bulgarije dan met minstens een lid in het parlement. Linkse partijen vrezen dat hierdoor een extreemrechtse fractie kan ontstaan, samen met bijvoorbeeld de Franse politicus Jean-Marie Le Pen. Om een fractie te vormen zijn parlementsleden uit vijf landen nodig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.