Luister naar

Melis van de Groep in Bunschoten aan de slag

Nieuws
BUNSCHOTEN Melis van de Groep is gistermiddag geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Bunschoten. Dat gebeurde tijdens een buitengewone raadsvergadering in de Zuiderkerk in Bunschoten-Spakenburg.
van onze redactie binnenland
vrijdag 15 december 2006 om 21:17

Van de Groep van ChristenUnie-huize - was vanaf 1997 al wethouder in Bunschoten. Daarvoor was hij onder meer directeur van het landelijke partijbureau van het GPV. Het is niet geheel uniek, maar wel zeldzaam dat iemand in de gemeente waar hij geboren en getogen is, doorstroomt van het wethouderschap naar het burgemeestersambt. Van de Groep benadrukte in zijn installatierede dat er om die reden extra op hem wordt gelet; hij zal vanaf nu boven de partijen moeten staan. ,,Ik besef terdege dat dit mijn bijzondere aandacht zal vragen. Hij vroeg aan de Bunschoter raad daaraan bij te dragen. ,,Beschouw mij niet als oud-raadslid, oud-wethouder, als partijman, maar als uw burgemeester die belangstelling heeft voor wat u beweegt, wat u beoogt. Verder hoopt Van de Groep dat de Bunschoter bevolking hem als een gewone burgemeester behandelt.

De nieuwe burgemeester bedankte zijn voorganger Bert Groen, eveneens ChristenUnie-lid. Achteraf gezien, zo zei Van de Groep, heeft hij de afgelopen tien jaar les gekregen van Groen. ,,De stof moet ik nu beheersen, maar het examen begint vandaag en duurt tot de laatste dag van mijn burgemeesterschap. Van de Groep benadrukte opnieuw dat hij niet elders burgemeester had willen worden. ,,Als wethouder had ik een baan die ik eigenlijk niet graag wilde opgeven, behalve dan voor het ambt van burgemeester, maar dan wel van Bunschoten.

Weg uit Staten

Melis van de Groep (48) is momenteel ook nog Statenlid voor de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Utrecht. Toen hij begin november werd voorgedragen als burgemeester van Bunschoten, was hij ook nog fractievoorzitter. Direct daarna kondigde Van de Groep aan dat hij aan zou blijven als lid van Provinciale Staten. Juist als burgemeester zou het goed zijn op die manier op de hoogte te blijven van de provinciale ontwikkelingen, zo dacht hij. Na overleg met de provinciale fractie is Van de Groep echter op dat besluit teruggekomen. Het fractievoorzitterschap heeft hij inmiddels overgedragen aan Kees van Kranenburg.

Na de provinciale verkiezingen, volgend jaar op 7 maart, keert de nieuwe Bunschoter burgemeester niet terug in de provinciale politiek. Van de Groep wil zich volledig richten op het burgemeesterschap, zo maakte hij vorige week bekend, en zal daarom tot en met maart naar eigen zeggen een backbencher (onopvallende volksvertegenwoordiger, red.) zijn. ,,Het is niet goed als ik in de komende maanden, met het oog op de komende verkiezingen enerzijds en de overgang van wethouder naar burgemeester anderzijds, me in het politieke vaarwater begeef, aldus Van de Groep in een toelichting op zijn besluit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.