Luister naar

Oproep tot ingreep in thuiszorg

Nieuws
DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Welzijn) opgeroepen in te grijpen in de thuiszorg. Dat gebeurde gisteren in reactie op een rapportage van het meldpunt Herindicatie Thuiszorg, waaruit bleek dat de thuiszorg voor ouderen dramatisch is verslechterd.
van onze redactie binnenland
woensdag 2 april 2008 om 09:47

Bussemaker wilde wachten op de resultaten van een onderzoek naar de uitvoering van de thuiszorg, eind van deze maand. Oorzaak van die problemen is de herberekening van de huishoudelijke zorg door de gemeenten, die sinds vorig jaar verantwoordelijk zijn voor de thuiszorg. Cliënten- en ouderenorganisaties spreken van ,,ernstige misstanden'' bij de herberekeningen van alle driehonderdduizend cliënten.

Uit klachten die zijn ingediend bij de organisaties, blijkt dat tachtig procent van de ouderen na de keuring niet langer zelfstandig kan blijven wonen, doordat ze het zonder de nodige thuiszorg moeten stellen. Zeventig procent van de klagers is met name ontevreden over de manier waarop de keuringen hebben plaatsgevonden, veelal telefonisch.

SP-Kamerlid Agnes Kant wil dat Bussemaker gemeenten gaat verbieden de herindicaties telefonisch te doen. Na zo'n keuring verloor bijvoorbeeld een demente vrouw alle thuiszorg omdat ze had gezegd dat ze niets nodig had. Een ander kreeg geen zorg meer omdat er een minderjarig kind in huis bleek te wonen. Die moest de zorg maar op zich nemen. ,,Wat gaat u doen om dit te voorkomen?'', wilde Kant weten van de staatssecretaris.

Volgens Bussemaker zijn dergelijke beslissingen ,,duidelijk ontoelaatbaar''. Maar zij wilde niet aan een verbod op telefonische keuringen, omdat die volgens de staatssecretaris in sommige situaties wel voldoen. Ook andere maatregelen tegen gemeenten gingen Bussemaker vooralsnog te ver.

Eind deze maand worden de eerste resultaten van een onderzoek naar de uitvoering van de thuiszorg door gemeenten verwacht. Daaruit moet duidelijk worden hoe groot de problemen zijn. Aan de hand van die gegevens zal ze, op verzoek van de Kamer, tevens laten onderzoeken of de kwaliteit van de keuringen te wensen over laat.

Kamerleden reageerden geïrriteerd. ,,We zien keer op keer dat de staatssecretaris haar ogen sluit voor de problemen'', zei PVV-Kamerlid Fleur Agema. GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik: ,,Telkens zijn er weer nieuwe problemen met de thuiszorg. Het moet afgelopen zijn.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.