Luister naar

'Zonder Lissabon geen uitbreiding EU'

Nieuws
STRAATSBURG - Zonder het Verdrag van Lissabon kan er geen sprake zijn van een nieuwe uitbreiding van de Europese Unie. Ook Kroatië, dat op de drempel van de EU staat, moet dan wachten. Die waarschuwing liet de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren horen in het Europees Parlement in Straatsburg.
van onze redactie buitenland
vrijdag 11 juli 2008 om 09:57

Sarkozy presenteerde daar zijn plannen voor het Franse EU-voorzitterschap van dit halfjaar, waarboven de donkere wolk van het Ierse 'nee' tegen het verdrag hangt. Sarkozy zei met klem dat er géén nieuw verdrag komt en dat, wat hem betreft, over de inhoud van het Verdrag van Lissabon niet opnieuw kan worden onderhandeld.

Verdwijnt het verdrag in de prullenmand, dan valt de EU terug op het Verdrag van Nice uit 2000, en daarin is uitbreiding van de EU tot meer dan 27 landen niet voorzien. ,,Het is Lissabon of Nice. Er is niets anders'', zei Sarkozy. ,,We hebben nieuwe instellingen nodig v&243;&243;r je over uitbreiding kunt beslissen. Je kunt niet zeggen: we willen Lissabon niet, maar we zijn wel voor uitbreiding.''

Sarkozy gaat op 21 juli naar Ierland om er te praten over de mogelijkheden om de Ieren toch 'ja' te laten zeggen tegen het verdrag. ,,Ik wil de Ieren niet bruuskeren, maar we m&243;éten weten met welk verdrag we de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar ingaan.''

Sarkozy wil op de EU-top in oktober, uiterlijk in december, een oplossing presenteren aan de andere EU-regeringsleiders. Hij hield de mogelijkheid open dat een meerderheid van EU-landen doorgaat, en dat sommige landen achterblijven. ,,Zo'n Europa van verschillende snelheden kan alleen de allerlaatste oplossing zijn'', betoogde Sarkozy. ,,Maar we kunnen niet de EU laten stilstaan door een nieuwe discussie over de instellingen. We zijn niet veroordeeld tot nietsdoen.''

Sarkozy haalde uit naar de Poolse president Lech Kaczynski, die heeft gezegd het door Polen reeds geratificeerde verdrag niet te zullen tekenen, omdat dat toch geen zin heeft. ,,De Poolse president heeft het ontwerpverdrag zelf getekend. Dan kan hij dat nu niet weigeren. Dat is geen kwestie van politiek, maar van moraal'', aldus de Franse president.

Olympische Spelen

Hij zei verder dat hij de steun heeft van alle EU-leiders voor zijn bezoek aan de opening van de Olympische Spelen in China op 8 augustus. Hij verdedigde zijn besluit om naar de opening te gaan, al vindt een meerderheid van het parlement dat geen goed idee. De voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering heeft zelf besloten, niet te gaan.

Volgens Sarkozy zou het contraproductief werken, een land dat permanent lid is van de Veiligheidsraad te boycotten. ,,China vernederen is niet de goede manier. Ik denk dat je niet een kwart van de wereldbevolking kunt boycotten.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.