Luister naar

'Dippen' kan diabetespatiënt veel ellende bespare

Nieuws
PARIJS - Al jaren zijn diabetespatiënten met een verhoogd risico op complicaties eenvoudig, via een urinetest, op te sporen. Toch gebeurt het nog maar zelden. De reden? Preventie is niet 'sexy'. ,,Ernstige diabetesklachten voork&243;men leeft nog niet genoeg bij artsen en patiënten.''
Jan Willem Veenhof
vrijdag 29 augustus 2003 om 10:40

,,Preventie. Dat is het sleutelwoord. Als je diabetespatiënten test op het moment dat ze hun diagnose krijgen - maar &243;&243;k jaarlijks daarna - kun je veel latere ellende voorkomen: nierdialyses en -transplantaties, maar ook hart- en vaatziekten.'' Voor Julia Lewis, Amerikaans internist (Vanderbilt University, Nashville, Tenessee) ligt de zaak helder: standaard testen van diabatespatiënten verdient zichzelf binnen de kortste keren terug. In tweeërlei opzicht. ,,Als je níet test, zijn de kosten van behandeling van de complicaties altijd vele malen hoger. Maar belangrijker is dat bij tijdige opsporing van het risico op mogelijke complicaties, het welzijn én de levensverwachting van de patiënt toenemen.''

Lewis presenteerde deze week op een congres van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) in Parijs een bewustwordingscampagne. ,,Artsen moeten meer preventief gaan testen en als ze dat niet doen, moeten patiënten erom gaan vrágen. Het is te belangrijk om te laten liggen.''

Wereldwijd screenen

De (IDF) heeft 2003 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Nier'. In het kader daarvan wordt momenteel een wereldwijd screeningsproject uitgevoerd (het 'DEMAND-project'). Lewis is voorzitter van de stuurgroep die de voortgang van de campagne bewaakt. Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband - en dat is redelijk uniek - van IDF, twee farmaceutische bedrijven en de vakvereniging voor nefrologie (dat is het specialisme voor nierziekten).

Het DEMAND-project heeft als doel wereldwijd meer dan 25.000 mensen met diabetes mellitus type 2 (zie kader) te screenen op de aanwezigheid van het eiwit microalbuminurie, het eerste waarschuwingsteken van schade aan de kleine bloedvaatjes in de nier. Die screening is mogelijk door middel van eenvoudig urine-onderzoek (via 'dippen' met een staafje in de urine). Op die wijze kan microalbuminurie vroegtijdig worden opgespoord. Vervolgens kan, ook tijdiger dan nu vaak het geval is, de kans op niercomplicaties (en hart- en vaatziekten) worden gereduceerd.

Ook in ons land doen dokters mee aan het DEMAND-project. Een aantal huisartsen, aangesloten bij de Diabetes Huisartsen AdviesGroep (DiHAG), voert in het kader van het wereldwijde project screeningen uit. De bedoeling is dat de cijfers tezijnertijd zodanig duidelijk overtuigen, dat (huis)artsen diabetespatiënten meer op eiwit in de urine zullen gaan testen. De uitslag van het wereldwijde DEMAND-project is nu nog niet bekend. Ze worden bekendgemaakt op Wereld Diabetes Dag op veertien november a.s.

Bij één op de tien mensen met type 2 diabetes, treedt uiteindelijk nierschade op. Dat aantal kan dus omlaag, of de schade kan beperkt blijven, als er meer gescreend wordt. Je kunt je afvragen waarom zo'n simpele methode dan niet nu al op grote schaal toegepast wordt. Het antwoord is even eenvoudig als ontnuchterend: met preventief handelen is niet een onmiddellijk effect te scoren (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij een nieuwe transplantatie- of chirurgietechniek) en dus gaat er minder aandacht naar uit. Diabetes is in dit opzicht nog niet 'sexy' genoeg, zeggen de betrokkenen.

Internist/diabetoloog prof.dr. Robert Heine van het VU Medisch Centrum, ook in Parijs aanwezig, zou dat graag zien veranderen. ,,Diabetes wordt vaak onderschat, maar het is echt een ongelofelijke rotziekte. Alleen: dat wil maar nauwelijks doordringen bij het publiek. Ik vergelijk het wel eens met kanker. Daarbij denkt iedereen meteen aan een ernstige complicaties en mogelijk vroeg overlijden. Nou, dat risico bestaat bij diabetes ook.''

Waar het om gaat, zegt Heine, is dat je via de urinetest die patiënten eruit zeeft, die dringend extra behandelingen nodig hebben, bijvoorbeeld medicatie om hoge bloeddruk en/of vetstofwisseling (lipiden) te reguleren. ,,Die behandelingen krijgen deze patiënten nu vaak niet, terwijl zij ze wél het hardste nodig hebben. Er valt in dit opzicht nog een hoop winst te boeken.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.