Parkheuvel onttroont Librije
,,Parkheuvel stijgt naar plaats 1 in onze top honderd, met een neuslengte voorsprong op Jonny Boer van De Librije, die deze keer te weinig innoveert om het klassieke vakmanschap van Helder voorbij te streven'', luidt de motivatie van Lekker.
Voor patron-cuisinier Cees Helder van Parkheuvel (als enige goed voor drie Michelin-sterren) is de eerste plaats in de 26ste Lekker een soort terug in de tijd. Bij de start van de Lekker-gids prijkte hij ook al twee keer aan de top.
De gids is het resultaat van een eindeloze proeverij. Al met al bezochten 71 rapporteurs 780 restaurants en proefden zo'n tienduizend gerechten. Ze waren lang niet altijd in hun nopjes. ,,Minder te spreken zijn we over het kopieergedrag van de meeste chefs'', meldt hoofdredacteur Guido Nijssen. ,,Slechts enkelen innoveren op basis van de klassieke keuken.''
Bovendien is de sinterklaaskeuken opgedoken, waarbij allerlei gerechten worden bereid met speculaaskruiden. Ook vanille wordt steeds vaker in veel te sterke mate gebruikt als smaakmaker, aldus Nijssen.
Wijnen
Hij heeft ook ferme kritiek op de wijnen: ,,Nog steeds zijn er veel restaurants die hun gasten een minder dan matige huiswijn aanbieden, niet om te genieten maar om aan te verdienen.'' De menukaart laat vaak te wensen over. ,,Achter authentieke benamingen gaan wonderlijke verzinsels en combinaties schuil.''
De tophonderdrestaurants worden strenger beoordeeld dan de overige vierhonderd. De grootste stijger in de tophonderd is De Treeswijkhoeve in Waalre (van 94 naar 52). De hoogst geplaatste debutant is De Nederlanden in Vreeland (78).