Luister naar

Steeds meer politie bij betaald voetbal

Nieuws
UTRECHT - Voor een ordelijk verloop van wedstrijden in het betaald voetbal is steeds meer politie-inzet nodig. Het afgelopen voetbalseizoen werkten agenten bij elkaar opgeteld bijna 340.000 uur langs de velden. Dat is twaalf procent meer dan het jaar ervoor. Afgezet tegen een gemiddeld uurloon van dertig euro betekent dat een kostenpost van ruim 10 miljoen euro.
van onze redactie samenleving
dinsdag 18 november 2003 om 06:54

Die cijfers maakte het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) in Utrecht gisteren bekend. Algemeen oordeel over 2002-2003: een relatief rustig seizoen met 96 incidenten en 1558 aanhoudingen tegen 117 incidenten en 1840 arrestaties het seizoen ervoor. Daarbij merkt het CIV een verschuiving op, van het openlijke supportersgeweld naar heimelijke agressie zoals bedreigingen per (kogel)brief en intimidatie van bestuurders.

Die verschuiving is vooral veroorzaakt, doordat veel clubs in financiële nood raakten en daardoor een beroep moesten doen op de gemeentekas. Raadsleden en een burgemeester deden aangifte van intimidatie door supportersgroepen. Zelfs tijdens gemeenteraadsdebatten moest in een aantal gevallen politie opdraven. Alleen al in Utrecht werden bij raadsvergaderingen over de redding van FC Utrecht 2600 politie-uren geschreven.

Volgens CIV-hoofd Henk Groenevelt is de inzet van agenten bittere noodzaak. ,,Ook het huidige seizoen leert dat. Tot dusver zijn er geen grote, spectaculaire incidenten gebeurd. Rond ADO Den Haag-Ajax en Volendam-Feyenoord verwachtten we wel het een en ander, maar door een enorme politie-inzet zijn rellen voorkomen. Dat moeten we ons goed realiseren'', aldus Groenevelt. ,,Door de grote politie-inzet geef je supporters die kwaad willen niet de gelegenheid. We weten dat de leiders de risico's inschatten. Ze tellen de agenten, weten wanneer ze wel en geen kans hebben. Dan druipen ze af of pakken juist hun kans'', legt Groenevelt uit.

Kritisch is het CIV op de autoriteiten en clubs die te coulant zijn voor bezoekers van uitwedstrijden. Regels om lastige supporters te weren zijn er voldoende, aldus Groenevelt en de zijnen. Alleen worden die lang niet altijd toegepast. ,,Bij sponsorkaarten is het bijvoorbeeld niet duidelijk wie die uiteindelijk krijgen. Zo missen de autoriteiten en de clubs zicht op de supporters die de uitwedstrijden bezoeken.''

De CIV-medewerkers hebben niet de illusie dat ze het geweld langs de velden kunnen uitbannen. Maar ze hebben wel hoop op rendement van een aantal experimenten in verschillende steden, die tot doel hebben om het de voetbalvandalen lastig te maken.

Groenevelt: ,,In Arnhem probeert men de aanstichters, de leiders van supportersgroepen eruit te pikken. Lukt dat niet in het stadion, dan kan dat ook in de wijk of in de horeca. Als voetbalsupporters bijvoorbeeld een verkeersovertreding maken, kun je ze meteen aanhouden. Hinderlijk volgen, dat heeft in Antwerpen ook heel goed gewerkt.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.