Luister naar

'De Koningin even bellen kan niet'

Nieuws
APELDOORN - De NOS het verlengstuk van het Koninklijk Huis en royaltyjournalist Maartje van Weegen de hofdame? Onzin, vindt Maartje van Wegen zelf. ,,Het is gewoon werk. Dan vraag je de Koningin niet hoe het thuis gaat.''
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
vrijdag 27 augustus 2004 om 06:49

Ze heeft een baan waardoor ze altijd vooraan staat en zich voor haar deuren openen die voor anderen gesloten blijven. Het benauwt haar wel eens dat ze altijd bereikbaar moet zijn en als ze na een marathonuitzending rond een Koninklijke geboorte of overlijden thuis komt, ontspant ze door te gaan strijken of de ramen te lappen. En nee, ze is geen vriendin van koningin Beatrix en ook geen vertrouweling van de Koninklijke familie. ,,Dat hoort toch niet. Dan kun je je werk niet goed doen.''

In de sfeervolle Wilhelminazaal van Paleis Het Loo vertelde Maartje van Weegen gistermiddag uitgebreid over haar werk als royaltyverslaggever voor de NOS. Een volle zaal lezers van het Nederlands Dagblad luisterde aandachtig toe. De bijeenkomst op Paleis Het Loo, inclusief bezoek aan de tuinen en een High Tea, is een van de jubileumactiviteiten die de krant dit jaar organiseert rond het zestigjarig bestaan. Dat mondt uit in een jubileumdag op zaterdag 9 oktober.

Van Weegen ging gistermiddag in op haar interviews met leden van het Koninklijk Huis, de verslaggeving van bijzondere Koninklijke gebeurtenissen, de lof en kritiek die ze daarbij oogst en het voorzichtige manouvreren dat deze tak van journalistiek vereist. ,,De magie van leden van het Koninklijk Huis is geweldig groot'', merkt ze elke keer weer. ,,Dat maakt het werk lastig.''

Maartje van Weegen (53) begon haar televisiewerk in 1971 bij de KRO, werd in 1984 het gezicht van het Journaal van halfzes, en werkt sinds begin jaren negentig voor NOS Actueel. Sindsdien heeft ze verschillende keren interviews met leden van het Koninklijk Huis gehouden. Haar eerste koninklijke vraaggesprek stamt echter al van voor die tijd, uit 1987. Toen had ze een gesprek met prinses Juliana en prins Bernhard, die hun vijftigjarig huwelijksjubileum vierden. ,,Dat was het meest bijzondere gesprek, maar dat heb ik me pas later gerealiseerd'', vindt Van Weegen. ,,Ze waren zo onbevangen.''

Vraaggesprekken met leden van het Koninklijk Huis hebben hun beperkingen. In 2000 bijvoorbeeld, toen de Koningin haar twintigjarig ambtsjubileum vierde, waren de gespreksonderwerpen strak afgebakend. Het mocht alleen over het werk van de Koningin gaan. Extra hindernis is dat vragen naar wat ze het leukste vond, of naar wat haar het meest is bijgebleven, voor de Koningin onmogelijk te beantwoorden zijn. ,,Ze moet altijd boven de partijen staan'', legt Van Weegen uit.

De interviews worden altijd opgenomen, maar de RVD is niet betrokken bij de montage. ,,De indruk moet niet ontstaan dat we een verlengstuk van het Koninklijk Huis zijn. De NOS is een gewone journalistieke organisatie.''

Het verschil tussen interviews en een rechtstreeks verslag is groot. Op een liveuitzending, bijvoorbeeld voor de doopdienst van prinses Amalia of de bijzetting van prins Claus en koningin Juliana, bereidt ze zich grondig voor. ,,Voor zo'n doopdienst ga ik naar dominee Ter Linden, naar de dirigent. Ik moet zoveel mogelijk weten.'' Tijdens de uitzending zelf is het moeilijk het juiste evenwicht te vinden tussen spreken en zwijgen. ,,Ik weet niet wanneer u iets wilt horen en wanneer u zegt: stil even, nu wil ik alleen kijken. Bij de bijzetting van koningin Juliana ben ik bijvoorbeeld iets stiller geweest dan bij prins Claus.''

,,Ik doe journalistiek werk, maar op een nogal ongewone manier'', vindt Maartje van Weegen. Groot verschil met elke andere vorm van journalistiek, is dat het onmogelijk is om 'even rond te bellen' onder de betrokkenen. ,,Dat kan bij ons werk niet. Je kunt de Koningin niet even bellen.'' Voor officieel nieuws is de NOS afhankelijk van verklaringen van de Rijksvoorlichtingdienst. Daarnaast probeert Van Weegen ook via haar eigen bronnen nieuws over de koninklijke familie te vergaren. ,,Dat is niet makkelijk. Er zijn veel mensen die doen alsof ze elke week thee drinken bij de Koningin.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.