Luister naar

Rotterdam voert woonvergunning opnieuw in

Nieuws
ROTTERDAM - De woonvergunning is terug in Rotterdam. Anderhalf jaar sinds de gemeente de huisvestingsvergunning afschafte, voeren B en W de oude maatregel, beter bekend als de woonvergunning, opnieuw in.
van onze redactoe regio
zaterdag 28 augustus 2004 om 09:33

Niet in de hele stad, maar in de wijken Charlois, Feijenoord, Delfshaven en het Centrum. Daar worden vanaf oktober eisen gesteld aan inkomen en gezinsgrootte. Als de gemeenteraad met het voorstel van wethouder M. Pastors (Ruimtelijke Ordening) instemt, begint het zes maanden durende experiment op 1 oktober.

Met het experiment probeert de gemeente te voorkomen dat nieuwe bewoners met een laag inkomen zich vestigen in kwetsbare wijken in het centrum, Delfshaven, Charlois en Feijenoord. Het gaat om straten waar nieuwe bewoners sinds een half jaar ook al streng worden gecontroleerd als ze zich inschrijven. De huisvestingsvergunning gaat een stap verder omdat ook een woonverbod kan worden uitgevaardigd, iets wat in het uiterste geval kan leiden tot een ontruiming.

Het experiment geldt voor 8000 huurwoningen waarvan er jaarlijks doorgaans 700 vrijkomen. De eis die de gemeente wil stellen, is dat woonruimten met een huur tussen 250 en 500 euro alleen nog mogen worden bewoond door mensen die minimaal 120 procent van het minimumloon verdienen.

Mensen die minder verdienen, zijn voortaan aangewezen op huizen met een huur onder de 250 euro of op andere delen van de stad die buiten de experimentwijken vallen. ,,De mogelijkheden voor de laagste inkomens om in Rotterdam een passende woning te vinden, blijven op een aanvaardbaar peil'', menen B en W.

Een tweede wooneis betreft de gezinsgrootte. In een tweekamerwoning mogen per oktober maximaal drie mensen wonen en voor een kamer meer ligt dat aantal op vier. In grotere woningen met vier kamers zijn alleenstaanden niet langer welkom en mogen maximaal vijf bewoners zich vestigen. Voor woningen met vijf kamers of meer geldt dat het aantal bewoners tenminste gelijk moet zijn aan het aantal kamers, en maximaal twee meer.

Het herinvoeren van de huisvestingsvergunning vloeit voort uit het actieprogramma Rotterdam Zet Door, dat een antwoord moet bieden op de veelheid aan problemen in met name oude stadswijken.

De regels gaan gelden voor alle mensen die zich in Rotterdam willen vestigen, dus ook voor Rotterdammers die willen verhuizen naar het gebied waar het experiment wordt uitgevoerd. Wethouder Pastors verwacht dat binnen de zes maanden ongeveer vijfhonderd van de 8000 betrokken huishoudens verhuizen. ,,Een half jaar is kort'', lichtte hij toe. ,,Maar we hebben dan ook haast. We willen graag de Rotterdamwet erdoorheen hebben. Daarom loopt dit experiment parallel aan het ontwerp van die wet.''

Voordeel van de wet ten opzichte van het experiment is dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor bepaalde bevolkingsgroepen, zoals ouderen en studenten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’