Luister naar

Lokaal kerknieuws

Nieuws
Het kerstpoppenspel dat de protestantse Grote Kerk in Dordrecht in december organiseert, is uitverkocht. Van 13 tot 17 december zijn er in totaal tien voorstellingen waarvoor 2200 kaarten beschikbaar waren.
Daniël Gillissen
dinsdag 31 oktober 2006 om 09:13

Kerstpoppenspel in kerk Dordrecht uitverkocht

Met de poppentheatervoorstelling wil de protestantse gemeente op een toegankelijke manier het kerstverhaal verbeelden. ,,Het is goed als iedereen in Nederland weet wat wij met Kerst precies vieren: de komst van Jezus Christus op aarde, vindt pr-medewerker Jarko de Witte van Leeuwen. ,,Dat het met Kerst niet om gevulde kalkoen, cadeaus en feestlampjes in de stad gaat. Al die blingbling is wel heel gezellig natuurlijk. Er is ook helemaal niets mis mee. Als we maar niet vergeten waar het écht om gaat, dat we de geboorte van Jezus Christus gedenken. De Zoon van God, die de zonden van de mensen op zich heeft genomen, uiteindelijk is gestorven, begraven en uit de dood is opgestaan en zo de mensen bevrijd heeft.

Het kerstpoppenspel vertelt het verhaal van de tocht van Jozef en Maria naar Betlehem, de geboorte van Jezus in de stal en de herders die als eersten het goede nieuws horen van de engelen. Het poppentheater bestaat uit een vertelling door stadsomroeper Darja de Caluwé, toneelspel, zang en muziek.

Vrijgemaakten Wageningen vijftig jaar

De kerkenraadsvergaderingen van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Wageningen duurden in de jaren zestig soms heel erg lang. Naar verluidt heeft de vrouw van een van de kerkenraadsleden een keer om twee uur s nachts de vergadering stilgelegd.

Dit verhaal staat opgetekend in het gedenkboekje dat is uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Wageningen. De gemeente vierde zaterdag het jubileum samen met oud-gemeenteleden.

De gemeente ontstond op 21 oktober 1956. ,,In Wageningen had geen vrijmaking plaatsgevonden. De oorlog met alle ellende, maar ook het ontbrekend inzicht in de werkelijke achtergronden deed de Gereformeerde Kerk slapen. In Ede ontstond in 1947 een vrijgemaakt-gereformeerde regiogemeente. Twee jaar later werden er diensten gehouden in Wageningen. Zeven jaar later waren er ongeveer honderd leden en werd de kerk geïnstitueerd. In 1967 opende de gemeente haar eigen kerkgebouw, na een verbouwing ruim 25 jaar later De Wagenburcht genoemd.

Inmiddels telt de gemeente ruim driehonderd leden.

Het boekje is verkrijgbaar door vijf euro over te maken op rekeningnummer 96.67.79 ten name van de Gereformeerde Kerk te Wageningen.

Restauratie hervormd kerkgebouw Poederoijen

Het hervormde kerkgebouw van Poederoijen wordt gerestaureerd. Na diverse restauraties en verbouwingen werd nu een grote onderhoudsbeurt van het gewelf uitgevoerd. De totale kosten bedragen zon honderdduizend euro waarvan twintigduizend door de kerkelijke gemeente moet worden opgebracht.

In een persbericht laat de gemeente weten het niet zelf te kunnen opbrengen. ,,De gemeente is heel klein. De ongeveer vijftig ,,min of meer meelevende gezinnen gaan daarom diverse acties organiseren. Zaterdag 11 november is er een verkoopdag. Ook verkopen gemeenteleden verjaardagskalenders met daarop fotos van kerkgebouwen in de West-Bommelerwaard.

Tips? Lokaal@nd.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’