Luister naar

Vaticaan eerste CO2-neutrale land

Nieuws
ROME - Het Vaticaan wordt de eerste staat die zijn uitstoot van broeikasgassen volledig gaat compenseren. De pauselijke ministaat wil in Hongarije een bos laten aanplanten van 15 hectare, precies groot genoeg om zijn uitstoot van 2007 te absorberen.
correspondent Eelco van der Linden
donderdag 6 september 2007 om 22:25

Het Vaticaan handelt niet in emissierechten en kent geen zware industrie, maar staat onder leiding van een paus, die het milieu een warm hart toedraagt.

,,Voor het te laat is moeten we moedige beslissingen nemen. De aarde loopt grote risico's'', aldus paus Benedictus.

Het Vaticaan kan daarbij zelf niet achterblijven en dus zijn er zonnepanelen verschenen op het enorme dak van het gebouw waar de paus zijn wekelijkse audiëntie houdt.

De compensatie van de eigen uitstoot gebeurt in overleg met een Amerikaans en een Hongaars bedrijf gespecialiseerd in milieuschade.

Het Vaticaan meet 44 hectare en heeft 780 inwoners. Uitgaande van een jaarlijkse uitstoot van 7500 ton CO2, is men uitgekomen bij 15 hectare nieuw te planten bos.

Paul Poupard, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Cultuur, spreekt van een ,,kleine bijdrage aan de strijd tegen het broeikasprobleem'', maar met een belangrijke symbolische waarde. ,,Want de aarde lijkt in opstand te zijn gekomen tegen de mens die is vergeten haar dienaar te zijn''.

Het Vaticaan gaat niet zo ver de groene revolutie ook toe te passen op de zenders van Radio Vaticaanstad.

Ten noorden van Rome staan bij het plaatsje Cesano op een oppervlakte van 425 hectare enorme antennes, die radioprogramma's van het Vaticaan wereldwijd verspreiden.

De elektromagnetische straling is er hoog en volgens bewoners is die verantwoordelijk voor het feit dat het aantal leukemiegevallen onder kinderen hier tien maal zo hoog ligt als elders in de provincie Rome.

Vals

Na talloze processen kwam het in 2005 tot een veroordeling van twee directeuren van het radiostation. Maar afgelopen juni weerlegde een andere rechtbank in hoger beroep de uitspraak met het argument dat de wet niets zegt over de schadelijkheid van elektromagnetische straling.

In de krant La Repubblica zei kardinaal Sergio Sebastiani, 'minister van Economische Zaken', gisteren dat het niet terecht is de straling te verbinden met het probleem van het broeikaseffect.

,,Het gaat hier bovendien om een vals probleem, dat door een magistraat wordt gebruikt om het imago van het Vaticaan te schaden.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’